Jules Gonin (1870-1935)

24 maart 2021

De Zwitserse oogarts en professor in de oogheelkunde Jules Gonin (1870-1935) is bekend geworden door een ontwikkeling van een methode voor behandeling van het loslaten van het netvlies. Hij groeide op in een familie met aandacht voor cultuur en religie. Tijdens zijn schoolopleiding viel zijn talent voor talen op. Al snel las en sprak hij Frans, Zwitsers-Duits, Latijns en Grieks.

Jules Gonin (1870-1935)

De Zwitserse oogarts Jules Gonin bestudeerde het netvlies.

Hij leerde bovendien de talen Engels, Spaans en Italiaans. Hij begon in 1888 aan een universitaire studie medicijnen aan de Universiteit van Lausanne. Voor zijn onderzoek naar het leven van vlinders werd hij tijdens zijn studie al onderscheiden. Ook bij het Instituut voor Pathologie in Lausanne deed hij studie en onderzoek en kreeg in 1896 een opleiding in de oogheelkunde aangeboden door de directeur van het oogziekenhuis in de stad.

In 1904 begon Jules Gonin met zijn gedetailleerde onderzoek naar de oorzaak van het loslaten van het netvlies, dat toen bijna zonder uitzondering leidde tot blindheid. Hij ontdekte dat dit loslaten veroorzaakt wordt door scheurtjes in het netvlies. Met zijn ontwikkelde methode kon hij ontstane scheurtjes weer succesvol dicht maken. Jules Gonin werd in 1934 voorgedragen door het Nobelcomité als kandidaat voor de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor zijn innovatieve bijdragen aan de ontwikkelingen in de oogheelkunde.

Aan deskundigen over de gehele wereld werd advies gevraagd. Op één na was iedereen akkoord. Door de vertraging die daardoor ontstond werd de behandeling een jaar verschoven. Voor Jules Gonin te laat voor de Nobelprijs. Hij overleed op 10 juni 1935 in Lausanne. In 1940 werd hem postuum de bekende Graefe-medaille toegekend. Deze medaille is een eerbetoon aan alle baanbrekende werkzaamheden en ontdekkingen in de oogheelkunde door de Duitse wetenschapper, oogarts en professor in de oogheelkunde en stichter van het zelfstandige vakgebied van de oogheelkunde Albrecht von Graefe (1828-1870). Sinds 1941 wordt door het International Council of Ophtalmology elke vier jaar de Gonin-medaille toegekend.


Gerelateerde artikelen