Avonturen van Ollie komen tot leven door een toverfolie

8 september 2019

Van het oorspronkelijk in het Duits uitgegeven kinderboek “Ulff, die Backenhörnchen und eine irre Verfolgungsjagd” is bij uitgeverij De Fontein de Nederlandse editie “Ollie zoekt zijn lasso” verschenen. In het op groot formaat uitgegeven boek maken de lezertjes kennis met Ollie, een kolossaal schubbenmonster met een enorme trek in eekhoorns. Om eekhoorns te vangen heeft hij een grote zware zwarte koffer meegenomen. Daarin bewaart hij zijn vangmiddel, een gevaarlijke lasso.

Avonturen van Ollie komen tot leven door een toverfolie

Ollie zoekt zijn lasso

In de koffer bevindt zich ook een wereldbol om zijn reizen op zoek naar lekkernijen te ondersteunen. Het spannende kinderverhaal wordt extra avontuurlijk en soms een beetje griezelig met een zogenoemde toverfolie, een transparante folie met een verticaal streepjes patroon. Op alle grote plaatjes in het boek heeft de illustrator meerdere details in de voorstellingen van uitgekiende streepjespatronen voorzien.

Door de toverfolie langzaam over de voorstellingen te verschuiven zijn er spectaculaire bewegingen zichtbaar, waardoor lezertjes alshetware in het avontuur getrokken worden. Op het tweede plaatje holt Ollie door een groot bos achter de eekhoorntjes aan. Plotseling stopt er één en treitert hij Ollie door aan te geven dat hij zijn koffer met de lasso is vergeten, terwijl hij juist zo’n trek heeft in een gebakken eekhoorn.

Avonturen van Ollie komen tot leven door een toverfolie - 2

De toverfolie laat de bladeren aan de bomen bewegen en eekhoorns rennen voor hun leven. Maar Ollie zoekt overal naar zijn koffer en eekhoorns en begeeft zich op weg naar het vliegveld in het drukke verkeer tussen personenauto’s en vrachtverkeer. De folie zorgt dan weer voor een spectaculaire draaiing van de wielen.

Het beeldverhaal wordt steeds spannender en wordt zelfs een treinstation aangedaan op zoek naar de koffer van Ollie. De trein is het station binnen gereden en de wielen draaien nog heftig. Plotseling komt Ollie tot een bijzondere ontdekking. Voor alle ouders een voorleesboek met veel actie.

ISBN 978-90-261-4158-4, “Ollie zoekt zijn lasso”, Katja Alves en Trixi Schneefuβ, Uitgeverij De Fontein, 2016, 28 pagina’s + een toverfolie.