Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (8b)

9 september 2019

Door de vele afbeeldingen krijgt de lezer snel een indruk van het tamelijk ingewikkelde optische proces in de wereld van de holografie. Hij geeft bovendien een beeld van de komst van holo-tv en praktische toepassingen. Van de uitvinder van het hologram Dennis Gabor is een hologram opgenomen en is in het boekje als platte foto weergegeven.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (8b)

Zien, waarnemen en optische illusies

Vanwege de activiteiten van Bruno Ernst voor het tijdschrift Archimedes is in 1986 in deze publicatie voor jongeren ook een artikel over holografie verschenen. Een heldere uitleg en een beeld van de belangrijkste optische principes van opname en weergave.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (8b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (8b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (8b) - 4
Holoblad nr. 3-1985, Deutscher Drucker nr. 16-1985, Archimedes juni 1986, AO 2075 Onmogelijke Figuren.

Zien, waarnemen en optische illusies
In de AO-reeks wordt ook regelmatig aandacht besteed aan de afzonderlijke begrippen zien, waarnemen en illusies of aan de onderlinge relaties ervan. Een bijzonder onderwerp rondom de fenomenen visuele en optische illusies is het verschijnsel van de onmogelijke figuren. Op de titelpagina van AO 2075 uit 1985 prijkt een voorbeeld van zo’n onmogelijk figuur, ontworpen en gerealiseerd door de Zweedse kunstenaar Oscar Reutersvärd.

In het boekje geeft de auteur van het boek “De toverspiegel van M.C. Escher”, Hans de Rijk (ook bekend als Bruno Ernst) een zeer interessante inleiding over onmogelijke figuren als een magisch verschijnsel tussen kunst en wetenschap, tussen schijn en werkelijkheid en een visueel spel van optisch bedrog. Met een indeling van vormen, optisch bedrog, wat gebeurt er in onze hersenen? en de waterval van Escher, brengt hij achtergronden en informatie over dit merkwaardige magische verschijnsel in onze wereld van zien, herkennen en waarnemen. (Wordt vervolgd).