De fascinerende wereld van kleuren in alfabetisch beeld

21 september 2019

Kleuren zijn zintuiglijke verschijningen, die overal waar we zijn ons aanspreken of afstoten. Bij het kiezen van onze kleding, het ontwerpen en inrichten van onze woning, op de straat, in de kunst en in de reclame, in de natuur en in beeldmedia heeft kleur een belangrijke invloed op de beleving van de gebruikers van die ruimten of situaties.

De fascinerende wereld van kleuren in alfabetisch beeld

Die faszinierende Welt der Farben

Door de gevarieerde en de altijd aanwezige verschijning van kleuren is dit visuele fenomeen in de loop van de historie vanuit onderscheidelijke principes en blikpunten onderzocht. Vanuit ervaringen, onderzoeksresultaten, resultaten van experimenten, afspraken, normen en definities zijn alle feiten, aannamen en begrippen in de wereld van kleur en kleurgebruik in een A tot en met Z vademecum vastgelegd.

De auteur van dit kleurvademecum heeft ingezet op een algemene opzet bij het verklaren van de beschikbare kleurbegrippen voor gebruik door kunstenaars, inrichters, architecten, consumenten, ontwerpers van gebruiks- en verbruiksvoorwerpen, multimediagebruikers, drukkers en voor andere gebruikers van kleuren, kleurproducten en -systemen.

De beschrijvingen zijn in het algemeen ruim van opzet en een eventuele samenhang met andere begrippen is aangegeven. Wie zich verder wil bekwamen in de kleurenleer vindt in de voetnoten informatie en verwijzingen naar literatuur. De auteur geeft ook nog een tip over het effectieve gebruik van dit compacte gidsje voor kleurliefhebbers en -gebruikers. Het gidsje geeft ook alle benodigde informatie over de fysiologie van het oog en het proces van zien en waarnemen, over het mengen van kleuren, over de theorie en eigenschappen van licht en -straling.

ISBN 978-3-938193-41-9, “Die faszinierende Welt der Farben”, Klausbernd Vollmar, ars momentum Kunstverlag, 2008, 79 pagina’s.


Gerelateerde artikelen