Al spelend kennismaken met het fenomeen van de illusies

1 september 2019

De wereldwijd meest bekende experts op het gebied van het spel met visuele en optische illusies zijn ongetwijfeld Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, partners in de organisatie Archimedes Laboratory. In hun oorspronkelijke in het Engels uitgegeven publicatie onder de titel “Make Your Own 3D Illusions”, zorgden beide auteurs voor een verzameling van 50 uitdrukbare figuren, afbeeldingen en vormen om zelf aan de slag te gaan met optische en visuele illusies, puzzels en visuele spelletjes.

Al spelend kennismaken met het fenomeen van de illusies

50 Illusions d’Optique en 3D

Van vrijwel alle vormen en soorten aan illusies en andere optische fenomenen bevat het boek een uitvoering waarmee men direct of na een beetje knutselen aan de slag kan gaan om met experimenteren te ondervinden en te ontdekken. Voor het laten functioneren van sommige spelletjes is het gebruik van lijm noodzakelijk om het geheel een driedimensionale bouwvorm te geven, zoals de merkwaardige kamer van Ames, de draak van de Amerikaanse goochelaar Jerry Andrus en het spel met piramiden.

Voor het juiste gebruik en het bouwen van de afbeelding is een toelichting gegeven. Voor het uitvoeren van drie experimenten bevat het boek extra materialen, zoals een spiegelfolie voor de anamorfosen, een tralierooster voor het veroorzaken van bewegende beeldeffecten en een folie voor een kleurenproefje. Een uniek educatief boek voor scholen en alle illusie liefhebbers!

Al spelend kennismaken met het fenomeen van de illusies - 2 Al spelend kennismaken met het fenomeen van de illusies - 3 Al spelend kennismaken met het fenomeen van de illusies - 4
Voorbeelden uit het educatieve boek met uitneembare leerzame figuren voor spel en demonstratie.

ISBN 978-2-8104-1268-6, “50 Illusions d’Optique en 3D”, Gianni A. Sarcone & Marie-Jo Waeber, Éditions Prisma, 2014, 112 pagina’s.

ISBN 978-2-8104-1749-0, “50 Illusions d’Optique en 3D”, Gianni A. Sarcone & Marie-Jo Waeber, Éditions Prisma, 2016, 112 pagina’s.