Begin van het ontstaan van persfoto’s in beeld getoond

9 augustus 2023

Ter gelegenheid van het realiseren van de expositie “De uitvinding van persfotografie. Uit de Collectie Ullstein 1894-1945” verscheen een begeleidende catalogus met uniek fotomateriaal van persfotografen. Dit waardevolle fotodocument laat ook het verschenen eindresultaat zien van het werk van de fotograaf in kranten en andere drukwerken.

Begin van het ontstaan van persfoto’s in beeld getoond

Die Erfindung der Pressefotografie

De foto-expositie vond in 2017 in het “Duits Historisch Museum” in Berlijn plaats. De foto’s geven tevens de sfeer weer uit enkele zeer bijzondere tijd-perioden tussen 1894 en 1945. Voor liefhebbers van feiten en gebeurtenissen uit die roerige perioden een geweldige unieke bron van inspiratie om alles gedetailleerd en in alle rust tot zich te nemen. Tevens is er ruim aandacht voor de vaak ruwe en opgejaagde wereld van de dagelijks krant en de veelal wekelijks verschijnende bijlage.

Toen fotografie rond de wisseling naar de 20e eeuw zijn weg vond naar de krantenwereld, veranderde het perslandschap voor altijd. Aan de hand van uitgaven van het weekblad Berliner Illustrierte Zeitung, uitgegeven door Ullstein-Verlag van 1894 tot 1945, schetst het Deutsches Historisches Museum samen met Ullstein Bild de opkomst van het nieuwe medium van tijdschriften met veel illustraties en de acceptatie van het gebruik van fotografie.

De fotocollectie Ullstein biedt uitgebreide inzichten in de geschiedenis van de persfotografie met werk van bekende en minder bekende fotografen. Met gefundeerde bijdragen van foto- en mediahistorici behandelt de publicatie een interessante periode in de media- en fotogeschiedenis in de eerste helft van de 20e eeuw.

ISBN 978-3-7757-4324-2, “Die Erfindung der Pressefotografie”, Katrin Bomhoff, e.a., Hatje Cantz Verlag, 2017, 207 pagina’s.


Gerelateerde artikelen