Bij het gezichtsbedrog kijk je verder dan je neus lang is

24 augustus 2022

In de reeks uitgaven van het kwartaalblad DADA, het kunsttijdschrift voor kinderen van 6 tot 106, verscheen nummer 97 met het boeiende onderwerp ‘Gezichtsbedrog’. In deze uitgave heeft de redactie de kunst verzameld waarmee het eenvoudig mogelijk is om de kijker van de ene in de andere verbazing te laten vallen. Je gelooft je ogen niet meer en dat in de tijd waarin we toch wel wat gewend zijn door de enorme hoeveelheid aan digitale beeld en het gemak om beelden te bewerken.

Bij het gezichtsbedrog kijk je verder dan je neus lang is

Gezichtsbedrog in DADA 97.

De kunstwerken in deze DADA afgebeeld zijn van een heel andere orde dan die trucjes die de techniek op je smartphone of labtop biedt. De afgebeelde werken zijn in perfectie uitgevoerd door kunstenaars die alle kneepjes van hun vak in de vingers hebben. Het zijn stuk voor stuk visuele juweeltjes, die zorgen voor betovering en begoocheling. Meerdere kunstwerken in deze bijzondere uitgave van DADA zijn in Nederland te vinden en te bewonderen.

Diverse vormen van optisch bedrog en andere visuele verschijnselen worden getoond en uitgebreid besproken. Veel aandacht is er voor het fenomeen van de trompe-l’oeils, die vooral in diverse gebouwen in Rome als fresco’s veel indruk maken op de bezoekers. Ook de verrassende geometrische beschilderingen van Felice Varini maken indruk. Sommige kunstwerken op het gebied van optische illusies zijn alleen te zien met engelengeduld.

Spectaculair zijn de levensechte beelden van mensen in opstellingen in zalen van het museum. De illusie van een beweging komt tot uitdrukking in de stroming van op art. Ook de onmogelijke constructies krijgen aandacht in de meesterlijke uitgave van dit educatieve blad met een grote hoeveelheid afbeeldingen.

ISBN 978-90-593079-9-5, “Gezichtsbedrog”, redactie DADA, Uitgeverij Plint, 2018, nr. 97, 52 pagina’s.