Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42a)

15 augustus 2022

Voor bestaande verzamelaars van microscopen, voor alle nieuwkomers en voor de vele gebruikers en belangstellenden van dit optisch kijkinstrument bespreken wij de inhoud van een prachtig en informatief boek over microscopen. Dit al wat ouder boek maakt deel uit van de omvangrijke OF Boekencollecties, waarin vele boeken, brochures en andere gedrukte publicaties rondom thema’s, die samenhangen met inhoud en doelstelling van de nieuwsbrief Optische Fenomenen, zijn verzameld.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42a)

Microscopen om te verzamelen

Het boek “Mikroskope” is tevens een prachtig hulpmiddel voor postzegelverzamelaars om een collectie postzegels op te bouwen met de thema’s microscoop-microscopie. Daartoe biedt de inhoud van de informatieve publicatie, voorzien van een schat aan illustraties, voldoende wetenswaardigheden om een rijke postzegelcollectie op te kunnen bouwen. Aan het begin van de 17e eeuw kwamen de eerste optische instrumenten op de markt die beschikbaar waren voor praktisch gebruik.

Het gaat hier over de telescoop en de microscoop, die bijna gelijktijdig werden uitgevonden en voor gebruik werden geconstrueerd. In zijn boek beschrijft de auteur de eerste ontwikkelingen van de microscoop, te beginnen met de eerste instrumenten die van hout, karton en leer werden gemaakt en die, zij het zelden, nog steeds beschikbaar zijn. In de 18e eeuw werden microscopen in het algemeen aangepast door Engelse instrumentmakers. De 19e eeuw was de grote doorbraak voor de microscopen. (Wordt vervolgd).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42a) - 3
Met een postzegelverzameling van microscopen komen de verzamelaars al snel op de hoogte van de typen, uitvoeringen, de werking ervan en het praktische gebruik ervan.

ISBN 3-7667-0561-X, “Mikroskope”, Gerald Turner, Callwey Verlag, 1981, 128 pagina’s. De auteur was op het moment van het publiceren van dit boek curator in het Museum of the History of Science van de Universiteit Oxford. De publicatie maakt deel uit van de Christie’s Collectors Series.