Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42c)

16 augustus 2022

In de inleiding is het boek “Micrographia” van Robert Hooke uit het jaar 1665 aangegeven. Meerdere illustraties uit die bijzondere experimentele periode zijn afgedrukt in Hooke’s studieboek. Daarna zijn uitvoerig het optische systeem, vormen van toegepaste lenzen en de grondbeginselen van de geometrische stralingstheorie van licht besproken. In het hoofdstuk “De opbouw van de microscoop” is het principe van de noodzakelijke onderdelen om een microscoop te construeren verklaard.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42c)

Microscopen om te verzamelen

In dit hoofdstuk is er aandacht voor het kijkapparaatje van Antoni van Leeuwenhoek. Daarna volgen er hoofdstukken als “Eenvoudige microscopen”, “Tafel- en trommelmicroscopen”, “Microscopen met een excentrische zuil” en “Microscoopproductie in de 19e eeuw op het Europese vaste land”.

Ook is er aandacht voor het projecteren van microscopische opnamen met hulp van een zogenoemde projectiemicroscoop. De auteur toont ook diverse boxen waarin de toebehoren van de microscoop op praktische wijze zijn verzameld en in de box vervoerbaar zijn. Ook is een beeld gegeven van microscopische preparaten uit de 19e en 20e eeuw. Tenslotte staan er in het tiende hoofdstuk praktische tips en aanbevelingen voor de verzamelaars van microscopen en toebehoren. Met deze tips kunnen zij gericht hun collecties via veilingen, advertenties en internetaanbiedingen uitbreiden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42c) - 4
Opdrachtgevers geven postzegelontwerpers voldoende ruimte om een diversiteit aan afbeeldingen te ontwerpen waarin microscopen en microscopie veelal op unieke wijze in beeld worden gebracht. Voor verzamelaars en liefhebbers voor de boeiende wereld van de microscopie stuk voor stuk beeldsieraden op klein formaat.

ISBN 3-7667-0561-X, “Mikroskope”, Gerald Turner, Callwey Verlag, 1981, 128 pagina’s. De auteur was op het moment van het publiceren van dit boek curator in het Museum of the History of Science van de Universiteit Oxford. De publicatie maakt deel uit van de Christie’s Collectors Series.


Gerelateerde artikelen