Kunstenaars weten al snel toeschouwers te misleiden (2)

7 augustus 2022

Een schat aan bekende en minder bekende schilderijen is afgebeeld en de voorstellingen zijn door de auteur gedetailleerd bekeken op bijzonderheden in relatie tot het optisch bedrog van de toeschouwer. Sommige schilderstukken en bouwwerken zijn als kunstuitingen en nuttige gebouwen al duizenden jaren oud.

Kunstenaars weten al snel toeschouwers te misleiden (2)

Augentäuschung

Ook bespreekt zij diverse kunstvormen, zoals trompe-l’œil, anamorfosen, onmogelijke figuren en natuurverschijnselen, die ook kunnen zorgen voor magische visuele momenten. Vooraf krijgt de lezer een geruststelling om geen angst te hebben voor de ‘kunstzinnige bedriegers’. Is het geheim in het kunstwerk eenmaal ontdekt dan is er tijd voor ontspanning en een nabeschouwing.

Het schilderstuk afgebeeld op de omslag van het boek is eigenlijk al een icoon geworden in de wereld van optisch bedrog. Bekend als beeldverrassing zijn levensechte personen op de museumvloer. Nep of echt wordt steeds meer twijfelachtig bij museumbezoekers. Van meerdere vormen en typen van optische illusies zijn er voorbeelden gegeven en uitgewerkt. Natuurlijk is er aandacht voor het grafische werk van M.C. Escher en meerdere kunstenaars. Er zijn meerdere uitknipbare bladen voor het experimenteren met optische illusies.

Kunstenaars weten al snel toeschouwers te misleiden (2) - 2 Kunstenaars weten al snel toeschouwers te misleiden (2) - 3 Kunstenaars weten al snel toeschouwers te misleiden (2) - 4
Het schilderij “De verboden reproductie” (1937) van René Magritte gaf ook de auteur inspiratie om het verschijnsel van een optische verwisseling door een verrassend spiegeleffect te bespreken in het hoofdstuk “Een bezoek in het spiegelkabinet”.

ISBN 978-3-7913-7510-6, “Augentäuschung”, Silke Vry, Prestel Verlag, 2022, 96 pagina’s, € 22.