Bij zien en waarnemen is er gevaar voor optisch bedrog (1)

29 november 2019

In het nieuwe boek over optische illusies benadert auteur Siegfried M. Tögel dit onderwerp binnen het aantrekkelijke en magische vakgebied van zien en waarnemen op een uiterst educatieve wijze en met een heldere en inspirerende uitvoering en met rond 200 kleine en grote afbeeldingen. De algemene kennis over de visuele werking en neurologische invloeden van optische illusies op ervaringen en reacties van personen heeft zich in de afgelopen honderden jaren tot een hoog niveau kunnen ontwikkelen.

Bij zien en waarnemen is er gevaar voor optisch bedrog (1)

Optische Illusionen: Die Überwindung der Grenzen des Sehens

We zijn inmiddels ook op de hoogte van het feit dat niet alle personen op dezelfde wijze reageren op optische en visuele illusies en andere visuele fenomenen. Uit recente experimenten en onderzoeken laten resultaten zien dat bepaalde reacties na het laten zien van testplaatjes met uitgezochte afbeeldingen en patronen onder andere afhangen van de aanwezige hoeveelheid beschikbare ruimte in onze hersenen dat bezig is met visuele waarneming.

Door bijvoorbeeld hersenonderzoek met de mrt-methode is geconstateerd dat er een verband is tussen de omvang van de visuele cortex en het reageren op optische bedrog. Hoe kleiner de omvang, hoe sneller er wordt gereageerd, volgens de inleiding in dit boek over een verschijnsel dat nog lang niet alle geheimen heeft prijsgegeven. En dat er merkwaardige en intrigerende figuren en patronen ons geheel stuk kunnen maken laat de auteur met vooral eigen ontwerpen beleven en ervaren.

Bij zien en waarnemen is er gevaar voor optisch bedrog (1) - 2 Bij zien en waarnemen is er gevaar voor optisch bedrog (1) - 3
“Up and bubble down” (2017) van Siegfried M. Tögel en “Extending object” (2006) van Herman J. Verwaal; afbeeldingen uit Optische Illusionen.

Natuurlijk maakt hij gebruik van een uitleg vanuit de klassieke geometrische illusies om alle andere super ingewikkelde plaatjes te verklaren. Een boek met een inhoud om van te genieten door de originaliteit en een gedetailleerde benadering van nagenoeg alle voorkomende soorten en typen aan verschijningsvormen. Daarbij gaat de auteur ook in op historische feiten en ontwikkelingen in het ontstaan van onze belangstelling voor de kunst van optisch bedrog en spontaan ontstane visuele en optische bewegingen in ogenschijnlijk stilstaande patronen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-96200-222-0, “Optische Illusionen: Die Überwindung der Grenzen des Sehens”, Siegfried M. Tögel, Verlagshaus Schlosser, 2019, 214 pagina’s.