Voorbeelden laten zien hoe de optische illusies ontstaan

19 november 2019

In de forse reeks instructieboekjes “How to draw …” bevindt zich ondermeer een uitgave met het thema Optische Illusies. Al op de titelzijde van dit leerzame boekje staat een plaatje dat veel lijkt op een succesvol kunstwerk van M.C. Escher waarin hij speelt met het “geschilde of gepelde” gezicht. Hij noemt dit type van grafische vormgeving “Omhulsel”, een houtgravure uit mei 1955.

Voorbeelden laten zien hoe de optische illusies ontstaan

How To Draw Optical Illusions

Sinds Escher zo wereldberoemd is geworden in het ontwerpen en tekenen van figuren en constructies waarin gespeeld wordt met onze waarneming, is de algemene belangstelling voor visuele en optische illusies en andere visuele fenomenen sterk toegenomen. In de tekenlessen in het basis- en middelbaaronderwijs is er tevens aandacht voor het werk van Escher en zijn magische constructies.

In een inleiding van het modellenboekje geeft de auteur informatie over een aantal veel voorkomende optische illusies en de visuele werking en nawerking ervan. Dan is het tijd voor het echte werk, namelijk de geheimen van de illusie vaas-gezicht en het visueel springen van de gestapelde kubussen. Een patroon dat veel voorkomt in tegelvloeren.

Daarna zijn er voorbeelden en instructies voor het stap voor stap tekenen van een spiraal van vierkanten, de ontwerpen van tweedimensionale golfpatronen, die 3D-effecten opleveren, onmogelijke voorstellingen van de driehoek en de vork. Met eenvoudige hulptekeningen kan iedereen deze merkwaardige figuren tekenen. “Zien is geloven … of niet?” is een veel gebruikte term bij verwarrende en onmogelijke figuren. Het leuke boekje bevat tevens omkeer en verborgen figuren.

ISBN 978-1-910706-57-2, “How To Draw Optical Illusions”, Mark Bergin, Book House Publishing, 2016, 32 pagina’s.