Met eenvoudige instructies ook zelf illusies construeren

19 november 2019

Met de gegevens in het informatieve en instructieve boekje “Create Optical Illusions” op A4-formaat is het voor iedereen mogelijk zelf aan de slag te gaan met het tekenen van optische illusies. Na een uitgebreide inhoudsopgave geeft de auteur in een inleiding de reden van haar publicatie. Het maken van optische illusies activeert creativiteit en ontwikkelt tekenvaardigheden.

Met eenvoudige instructies ook zelf illusies construeren

Create Optical Illusions

In het boekje ontdekt de lezer de sensatie van het gebruik van eenvoudige patronen om een verbluffende optische illusie te ontwerpen en op te bouwen. De pagina’s zijn boordevol gemaakt met inspirerende ideeën en voorbeelden die laten zien hoe gemakkelijk 3D-effecten kunnen worden getekend.

De kunst van optische illusies kan overal worden getekend zonder te moeten beschikken over moeilijke onderdelen en hulpmiddelen. In het verleden zijn de meest knappe illusies veelal op de achterzijde van doosjes ontstaan. Optische illusies komen we tegenwoordig op veel plaatsen tegen. Soms op die plaatsen waar wij ze juist niet verwachten.

Kennis van het werk van Maurits C. Escher, Jos de Mey en Salvador Dalí geeft een flinke voorsprong om snel succesvolle ontwerpen te maken, waarin het fenomeen van de visuele illusie een hoofdrol speelt. Ook de tekeningen van de moderne straatkunst kunnen veel bijdragen aan inspiratie om direct aan de slag te gaan. In het boekje staan interessante voorbeelden van onmogelijke figuren, optische bewegingen, 3D effecten, dubbelzinnige figuren en bevat tips over de beste materialen en de invloed van licht en schaduw op het 3D ontwerp.

ISBN 978-1-912006-57-1, “Create Optical Illusions”, Carolyn Scrace, Book House Publishing, 2017, 32 pagina’s.