Biologie botst door 24-uurseconomie

27 april 2024

Bij de stichting Biowetenschappen en Maatschappij verschijnt vier maal per jaar de interessante serie cahiers. Elke uitgave is geheel gewijd aan een thema uit de levenswetenschappen. De behandeling en uitwerkingen van het gekozen thema is speciaal gericht op de maatschappelijke gevolgen voor de mens. De meest recente uitgave van het cahier is gewijd aan een actueel onderwerp in onze economie, namelijk dat van de moderne 24-uurseconomie.

Biologie botst door 24-uurseconomie

De 24-uurs-mens

We verzetten eenvoudig onze wekker en de economie draait tegenwoordig gewoon 24 uur per dag door. Maar dat gaat niet geheel ongestraft en blijft sowieso niet zonder gevolgen voor ons zogenoemde bioritme. In het cahier nemen meerdere auteurs ons mee naar de achtergronden van de 24-uurs-mens en de invloed ervan op het ingenieus systeem van in elkaar grijpende radertjes, ritmes en reacties in ons lijf. Van de werking daarvan, inclusief de genetische basis, zijn we de afgelopen decennia in hoog tempo heel veel te weten gekomen.

Het geheel is op een onderhoudende en begrijpelijke wijze beschreven en geïllustreerd. Vragen als “Waarom hebben we nog steeds een van-negen-tot-vijf-cultuur?” en “Waar beginnen biologie en economie te botsen?”, zijn ruim en inspirerend beantwoord. Naast de behandeling van de achtergronden van bijvoorbeeld “de van-negen-tot-vijf-cultuur”, “timing: van levensbelang”, “onze ingebouwde klokken” en “tijd is een afspraak”, heeft de redactie gekozen voor enkele kaders, waarin zij leuke onderwerpen rondom het thema laten beschrijven.

Zo maakt de lezer onder andere kennis met het fenomeen van de gepompte tijd van Parijs, het nut van een dut en met de radertjes van ons ingebouwde uurwerk, die er voor zorgen dat alles blijft functioneren volgens het ritme van onze biologische klok. Ook bevat het cahier waardevolle praktische tips die ons leven aangenamer en gezonder maken. De cahiers zijn leverbaar via de erkende boekhandel of rechtstreeks via www.biomaatschappij.nl te koop.

ISBN 90 73196 94 9, “De 24-uurs-mens”, Ben Jansen, e.a., Stichting Bio-wetenschappen en Maatschappij, 2006, 62 pagina’s.


Gerelateerde artikelen