Camouflage zorgt eeuwen voor bedrieglijke echtheid

9 april 2012

Het optische verschijnsel van camouflage is waarschijnlijk al honderden miljoenen jaren op een natuurlijke biologische wijze in gebruik in de flora en fauna. De mens maakt van dit fenomeen dankbaar gebruik om anderen om de tuin te leiden of op het verkeerde been te zetten.

Camouflage zorgt eeuwen voor bedrieglijke echtheid

Dazzled and Deceived: Mimicry and Camouflage

Ook gebruikt de mens of sommige dieren camouflage om anderen of andere dieren af te schrikken. Veel camouflage doet dienst tijdens onze visuele waarneming en wordt daardoor effectief voor afleiding of visueel bedrog. Camouflage van militaire kleding, voertuigen en andere uitrustingen zorgt voor misleiding van de tegenstanders.

Dazzled and Deceived onderzoekt de invloed van nabootsing en camouflage op kunst, literatuur, militaire tactieken en medische zorg in de 20e eeuw en belicht de invloed ervan op het dagelijks leven. Indrukwekkend zijn de voorbeelden van de vlekken op vleugels van vlinders. Het nabootsen van grote en sterke dieren is de boodschap van vele vlindervleugels.

Complete spoorwegen werden zogenaamd aangelegd in de woestijn om de vijand te misleiden. In het compacte boek geeft de auteur voorbeelden van geslaagde misleidingen in zowel oorlogs- als in vredestijd. Lezers zien voorbeelden van bekende en succesvolle misleidingen uit de dagelijkse praktijk en maken kennis met unieke fenomenen uit de natuur of vanuit menselijke creaties.

ISBN 978-0-300-17896-8, “Dazzled and Deceived: Mimicry and Camouflage”, Peter Forbes, Yale University Press, 2011, 283 pagina’s


Gerelateerde artikelen