Chemische elementen in een natuurlijke vorm verzameld

17 juni 2021

In 2019 het “Internationale Jaar van het Periodiek Systeem der Elementen” heeft heel veel informatie in de vorm van boeken, tijdschriften, folders en brochures opgeleverd. Door de hoofdvergadering van de Verenigde Naties en de Unesco werd dit wereldwijde evenement uitgeroepen ter gelegenheid van een viering van de 150e verjaardag van de ontdekking van het Periodiek Systeem der Elementen.

Chemische elementen in een natuurlijke vorm verzameld

Chemie der Elemente

Het periodieke systeem is een fascinerend geordend systeem, dat het natuurlijke bestaan van de structuur van elementen vertegenwoordigd. Het systeem is niet echt door mensen bedacht, maar door mensen ontdekt en gevisualiseerd. De Russische scheikundige Dmitri Mendelejev en de Duitse scheikundige Lothar Meyer hebben dit systeem onafhankelijk van elkaar bijna gelijktijdig in de 80-er jaren van de 19e eeuw gevonden.

Beiden hebben over hun ontdekkingen in het jaar 1869 in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. In de vele jaren daarna werden er steeds meer nieuwe elementen ontdekt en toegevoegd aan het periodieke systeem.

Chemische elementen in een natuurlijke vorm verzameld - 2

Door de opzet en uitbouw van de bijdragen van de rubriek “Filatelistische aandacht voor: Dmitri Ivanovitsj Mendelejev” kwamen wij recent in contact met de organisatie GDCh, de Duitse vereniging voor scheikundigen. Wij ontvingen enkele geschriften met zeer interessante informatie over het ontstaan van het periodieksysteem en over heel veel elementen in dit beroemde systeem, dat zeker bekend is bij middelbare scholen in het vak scheikunde.

“Chemie der Elemente”, Karin J. Schmitz, Gesellschaft Deutscher Chemiker, 2019, 159 pagina’s.


Gerelateerde artikelen