Collectie wetenschappelijke instrumenten in boekvorm (1)

6 april 2021

In het museum met wis- en natuurkundige instrumenten, toestellen en apparaten, wereldbekend als de Mathematisch-Physikalischer Salon in het beroemde bouwkundig complex dat bekend is als Zwinger in Dresden, is een fascinerende en buitengewoon mooie collectie aan instrumenten ondergebracht. Het meesterlijk gerestaureerde bouwwerk, dat in 1945 nagenoeg geheel was verwoest, behoort momenteel tot één van de oudste musea ter wereld.

Collectie wetenschappelijke instrumenten in boekvorm (1)

Mathematisch-Physikalischer Salon

De collectie werd in 1728 in het paviljoen in Zwinger opgesteld en in 1746 overgebracht naar de huidige locatie in Zwinger. De presentatie van de collectie is onlangs in beschrijvende en in geïllustreerde vorm verschenen en is daarmee het eerste overzicht geworden na de heropening in 2013.

Het boek en tevens compacte bestandscatalogus brengt op een overzichtelijke manier informatie over de mijlpalen in onze beschaving en wetenschapsgeschiedenis in relatie tot de ontwikkeling en gebruik van wiskundige en natuurkundige instrumenten en apparaten.

Collectie wetenschappelijke instrumenten in boekvorm (1) - 2
Een sfeerbeeld uit één van de tentoonstellingsruimten in het machtig mooie museum in Dresden.

In 1728 bouwde August de Sterke de behuizing voor het “Koninklijk Kabinet voor Wiskundige en Natuurkundige Instrumenten” als een onafhankelijk museum in de Zwinger. Hij verzamelde toen al gereedschappen en wetenschappelijke instrumenten in het Residenzschloss in Dresden. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-422-07186-5, “Mathematisch-Physikalischer Salon”, Peter Plaβmeyer, Deutscher Kunstverlag, 2020, 144 pagina’s.

Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Mathematisch-Physikalischer Salon, Zwinger, Theaterplatz 1, 01067 Dresden, www.mathematisch-physikalischer-salon.skd.museum.