Sacks bestudeert ons brein en de kracht van navigeren

3 april 2021

In het boek “The Mind’s Eye” vertelt neuroloog Oliver Sacks verhalen van mensen die in staat zijn om door de wereld te navigeren en met anderen te communiceren, ondanks het verlies van wat velen van ons als onmisbare zintuigen en vaardigheden beschouwen: de kracht van de spraak, het vermogen om gezichten te herkennen, het gevoel van driedimensionale ruimte, het vermogen om te lezen en het gezichtsvermogen.

Sacks bestudeert ons brein en de kracht van navigeren

The Mind’s Eye

Voor al deze mensen is de uitdaging zich aan te passen aan een radicaal nieuwe manier van het functioneren in de wereld. Er is Lilian, een concertpianiste die niet meer in staat is om muziek te lezen en uiteindelijk zelfs alledaagse voorwerpen te herkennen; en Sue, een neurobioloog die nog nooit in drie dimensies heeft kunnen zien, totdat ze plotseling het stereoscopisch zien kon ervaren toen ze vijftig werd.

Er is Pat, die, na jaren van isolement, zichzelf opnieuw uitvindt als een extravert en zeer sociaal lid van haar gemeenschap, hoewel ze afasie heeft en geen zin kon uitspreken; en Howard, een productief romanschrijver die een manier moest vinden om zijn leven als schrijver voort te zetten, zelfs nadat een beroerte zijn vermogen om te lezen vernietigde.

En er is Dr. Sacks zelf, die zijn verhaal vertelt van zijn oogkanker en de bizarre verontrustende gevolgen van het verlies van gezichtsvermogen. Het boek geeft op boeiende wijze de complexiteit van zien, waarnemen en het brein en de kracht van aanpassingen door creativiteit aan.

ISBN 978-0-330-51399-9, “The Mind’s Eye”, Oliver Sacks, Picador Publishing, 2010, 260 pagina’s.