Collectie wetenschappelijke instrumenten in boekvorm (2)

7 april 2021

Met de instrumenten werden onder andere de hoogten van sterren of een volgende zonsverduistering berekend. In de loop der eeuwen werd de collectie sterk uitgebreid. Tot op de dag van vandaag herbergt de salon tal van pronkstukken uit de wereldberoemde collectie, waaronder draaibare wereldbollen, fascinerende optische, astronomische en geodetische meetapparaten, alsmede historische hulpmiddelen voor reken-, teken- en meetdoeleinden.

Collectie wetenschappelijke instrumenten in boekvorm (2)

Mathematisch-Physikalischer Salon

De nieuw uitgevoerde catalogus en tevens museumgids leidt door de grotere tentoonstelling, die in 2013 werd geopend, documenteert de passie van de toenmalige koningen en prinsen voor verzamelen en toont zowel leken, liefhebbers, als experts fundamenten waarop onze huidige wetenschappelijke kennis en ervaringen zijn gebaseerd.

Met het nieuwe boek in de hand komt men al lezend en kijkend in alle expositieruimten van het museum. Het spectrum van de museumcollectie heeft een bereik dat ligt tussen tijdmetingen en -automaten, microscopen en telescopen tot en met optische meetinstrumenten, wereldbollen, lenzen en elektriciteitsmachines uit de 13e tot in de 19e eeuw.

Collectie wetenschappelijke instrumenten in boekvorm (2) - 2
Spiegeltelescoop, ca.1750, Johann Gottlob Rudolph.

Veel van deze objecten en apparaten werden al voor de stichting van de salon in Zwinger speciaal in opdracht van het Sachsische Hof in Dresden vervaardigd. Een zeer waardevolle catalogus om zich te oriënteren voor een bezoek.

ISBN 978-3-422-07186-5, “Mathematisch-Physikalischer Salon”, Peter Plaβmeyer, Deutscher Kunstverlag, 2020, 144 pagina’s.

Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Mathematisch-Physikalischer Salon, Zwinger, Theaterplatz 1, 01067 Dresden, www.mathematisch-physikalischer-salon.skd.museum.