Compleet studieboek voor de studie visuele waarnemingen (1)

1 december 2023

Van het zeer succesvolle Duitstalige studie- en referentieboek met de titel “Wahrnehmungspsychologie” verscheen bij de uitgeverij Springer Nature een 10e druk. Daarmee heeft de inhoud van dit boek en de wijze waarop dit centrale onderwerp een hoofdrol speelt binnen psychologiecursussen een vaste dominante plaats ingenomen in de hoeveelheid beschikbare leer- en studiematerialen.

Compleet studieboek voor de studie visuele waarnemingen (1)

Wahrnehmungspsychologie

De principiële grondslag voor dit basisboek over onze visuele waarneming en de verwerking en herkenning van opgenomen visuele prikkels door ons brein en de aansturing van de andere zintuigen werd gelegd door de oorspronkelijke Engelstalige publicatie onder titel “Sensation and Perception” door de ervaren wetenschapper en auteur E. Bruce Goldstein. De Engelse editie is inmiddels als 11e druk verschenen.

Aan het controleren en telkens aanvullen, verbeteren en redigeren van de inhoud, teksten en afbeeldingen hebben in de loop van de tijd ook vele collega wetenschappers hun bijdragen geleverd. In het algemeen is de perceptuele psychologie een centraal examenonderwerp in psychologiecursussen en daarin is het klassieke studieboek van Goldstein al jaren de marktleider. De nieuwe editie is precies afgestemd op de bachelor- en masteropleidingen.

Compleet studieboek voor de studie visuele waarnemingen (1) - 2
In het onderwerp van diepte- en grootte-waarneming is er tevens aandacht voor 3D-stereoscopische opnamen.

Het scala aan onderwerpen in dit studieboek is niet alleen relevant ter voorbereiding voor het examen, maar is tevens fascinerend en begrijpelijk opgezet voor de belangstellende leek. In zestien hoofdstukken beantwoordt Goldstein onder andere vragen als: “Wat is perceptie?”, “Wat zijn neurale mechanismen van perceptie?”, “In hoeverre werken de hersenen op een zelfde manier als een computer?”, “Hoe wordt het netvliesbeeld verwerkt?”, “Hoe nemen wij kleur waar?”, “Hoe herkennen we objecten?”, “Hoe nemen we diepte en grootte van objecten waar?”, “Hoe herkennen we beweging?”, “Hoe werkt ons gehoor?”, “Hoe nemen we geluiden en volumes waar?”, “Hoe herkennen en begrijpen we taal?” en “Hoe werken onze zintuigen?”. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-662-65145-2, “Wahrnehmungspsychologie”, Bruce E. Goldstein en Laura Cacciamani, Springer Nature, 2023, 10e druk, 583 pagina’s, € 59,99.