Creatieve filatelie mogelijk door eigen zegelontwerpen

19 augustus 2021

Door het verschijnen van het tijdschrift Süddeutsche Zeitung Magazin nr.27-2021 kregen de lezers, die gelijktijdig filatelist zijn, informatie en wetenswaardigheden over een nieuwe aanvullende hobby voor liefhebbers voor de opzet van postzegelverzamelingen. Het artikel “Portografie”, al kleurrijk aangekondigd op de titelzijde van de wekelijkse bijlage bij de Süddeutsche Zeitung, geeft meer dan 100 afdrukken van Oostenrijkse “privépostzegels”.

Creatieve filatelie mogelijk door eigen zegelontwerpen

Portografie

Daarmee krijgen de lezers meteen een indruk dat er in Oostenrijk een nieuwe hobby is ontstaan om zelf postzegels te ontwerpen en te laten vervaardigen door het officiële postbedrijf. De voorbeelden met soms merkwaardige en bizarre voorstellingen zijn allemaal door een bestelling bij de Oostenrijkse Post beschikbaar gekomen. Zo maken de filatelisten geheel eigen verzamelingen, die nauwelijks in de openbaarheid zullen komen.

Creatieve filatelie mogelijk door eigen zegelontwerpen - 2 Creatieve filatelie mogelijk door eigen zegelontwerpen - 3 Creatieve filatelie mogelijk door eigen zegelontwerpen - 4
In de nieuwe richting binnen de bestaande filatelistische verzamelwereld, onder de naam “Portografie”, zullen nieuwe contacten tussen verzamelaars ontstaan.

Bij een aantal verzamelaars worden de speciale ontwerpen toch te koop aangeboden via sociale media of via webshops. Met de ontwikkelingen in deze nieuwe richting binnen de filatelie zullen velen tevreden zijn. Door de komst van de digitale mogelijkheden om “streepjescode”-postzegels op een eigen printer te vervaardigen zullen er al binnen enkele jaren steeds minder officiële postzegels op brieven en kaarten worden geplakt om te laten bezorgen.


Gerelateerde artikelen