Dankzij Franklin en Tesla meer elektrische toepassing

17 februari 2023

Tot en met 16 april 2023 toont Museum Bad Pyrmont in een spannende praktijktentoonstelling “Let op hoogspanning!” de ontwikkeling in het omgaan met en het gebruik van elektriciteit en de elektrische stroom. Bijna niets werkt tegenwoordig zonder elektriciteit. Of het nu gaat om verlichting, verkeer, communicatie, techniek of geneeskunde - in het hele economische leven en natuurlijk in elk huishouden bepalen oneindig veel toepassingen het dagelijks leven.

Dankzij Franklin en Tesla meer elektrische toepassing

Museum Bad Pyrmont

Iets meer dan 200 jaar geleden had men hier nog geen idee van. Toen, in een paar decennia tussen 1800 en 1880, vond een bijzondere doorbraak plaats van een merkwaardig tijdverdrijf naar een revolutionaire technologie die de deur opende naar een nieuw tijdperk: het tijdperk van de elektrotechniek. In de tentoonstelling valt veel te ontdekken: historische achtergronden, vreemde elektronische apparaten en vooral experimentele stations waar bezoekers de ervaringen en inzichten van de pioniers kunnen begrijpen.

Bezoekers kunnen hun hand leggen op vonken makende elektrificatiemachines, magneten, morsecodemachines en nog veel meer. Zij ervaren de werking van de bliksemafleider van Benjamin Franklin (1752), telegraaf van Samuel F.B. Morse (1833) en de uitvinding van wisselstroom door Nikola Tesla in 1886 tot en met een eerste overdracht van radiosignalen door Alexander S. Popow in 1896. In de interactieve tentoonstelling maken bezoekers kennis met het fenomeen elektriciteit en kunnen meedoen aan experimenten.

Museum Bad Pyrmont, Schloβstraβe 13, D-31812 Bad Pyrmont, www.museumpyrmont.de.


Gerelateerde artikelen