De fascinerende fenomenen en betekenissen van kleuren

25 februari 2017

“Waarom is de lucht blauw, is het gras groen en een roos rood?”, zijn regelmatig gestelde vragen. De meesten hebben geen idee welke antwoorden gegeven moeten worden om anderen te verklaren waarom dat zo is in het natuurlijke proces van onze visuele perceptie. Wel kunnen velen zich voorstellen dat kleur een belangrijk deel uitmaakt van ons bewuste en onbewuste kijk- en leefproces.

De fascinerende fenomenen en betekenissen van kleuren

The Secret Language of Color

In het kleurrijke boek “The Secret Language of Color” geven de auteurs een gedetailleerd en begrijpelijk beeld over de wijze waarop kleuren onze wereld zo kleurt. Naast enkele algemene hoofdstukken bevat het boek specifieke gedeelten met informatie, wetenswaardigheden en eigenschappen van de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Vanzelfsprekend starten de auteurs met de algemene behandeling van de theorie van licht en kleur en het ontstaan van kleurentheorieën van meerdere wetenschappers en kunstenaars.

Ook de fysiologie van het oog en de werking van het visuele systeem zijn helder beschreven. Het gebruik en verwerken van kleur in de kunst wordt onder andere besproken aan de hand van werken van Josef Albers. In het boek is juist veel aandacht voor de rol van kleur in de kunst en in andere creatieve technieken. In het hoofdstuk Aarde komen de kleuren van de aarde aan de orde.

De lezer zal zich zeker kunnen verbazen in de grote hoeveelheid aanwezige kleuren in de natuur. De kleuren in de lucht en ver daarbuiten zijn ook in beeld gebracht. Het prachtige leesboek en vooral fascinerend plaatjesboek is uitstekend als studieboek voor kunststudies en als referentieboek over kleur in de opleidingen Psychologie, Fysiologie, Neurologie en Perceptie. Het boek sluit af met een bibliografie en trefwoordenregister.

ISBN 978-1-57912-949-1, “The Secret Language of Color”, Joann Eckstut en Arielle Eckstut, Black Dog & Leventhal Publishers, 2013, 240 pagina’s.


Gerelateerde artikelen