De fascinerende invloed van kleur op onze samenleving (2)

9 november 2021

Door talrijke spannende opstellingen leerden bezoekers hoe kleuren ontstaan door een verscheidenheid aan mechanismen. Licht speelt een uitstekende rol bij het zien van kleur. Maar ook op weg van het object naar de subjectieve kleurindruk leveren onze ogen en vooral onze hersenen indrukwekkende prestaties. Een animatie op één van de tv-toestellen van een kleurwaarneming bij insecten en mensen illustreerde dit op indrukwekkende wijze.

De fascinerende invloed van kleur op onze samenleving (2)

Carl Bosch Museum Heidelberg

In de dieren- en plantenwereld zijn kleuren alom vertegenwoordigd en veelbetekenend. Dieren gebruiken huid-, veren- of vachtkleuren voor verschillende doeleinden. Veel dieren gebruiken kleuren voor camouflage. Sommigen willen ook de aandacht van hun partners trekken met felle kleuren en sommige dieren houden hun vijanden op afstand met felle waarschuwingskleuren. Planten gebruiken ook actief kleuren.

Gekleurde bloemen en vruchten dienen als reclame en trekken dieren aan, die vervolgens de bloemen bestuiven of de vruchten gebruiken om de zaden te verspreiden. Kleur is echter veel complexer. Johann Wolfgang von Goethe, Wilhelm Ostwald en vele andere bekende wetenschappers en humanisten probeerden al kleuren en hun eigenschappen te verklaren in steeds geavanceerdere systemen.

De fascinerende invloed van kleur op onze samenleving (2) - 2 De fascinerende invloed van kleur op onze samenleving (2) - 3
Door ook postzegels te betrekken bij de meeste thema’s in techniek en natuurwetenschappen krijgen postzegelverzamelaars meer interesse in het gekozen thema.

Tot op de dag van vandaag worden deze voortdurend verfijnd en komen we ze zelfs in het dagelijkse werkzame leven tegen, bijvoorbeeld in de vorm van de bekende RAL- of Pantone-kleuren. Met voorbeelden toonde de tentoonstelling de ontwikkeling van plantaardige en minerale kleurstoffen voor textielverven en het gebruik in de kunst. De komst van anilinekleurstoffen aan het eind van de 19e eeuw betekende een doorbraak die het kleurgebruik volledig veranderde. (Wordt vervolgd).

Carl Bosch Museum Heidelberg, Schloss-Wolfsbrunnenweg 46, D-69118 Heidelberg, www.carl-bosch-museum.de.


Gerelateerde artikelen