De Hollandse Waterlinies door een magische 3D-bril bekeken (1)

24 mei 2021

De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd ruim 200 jaar geleden ontworpen en gebouwd als een verdedigingslinie van het Koninkrijk der Nederlanden. De Stelling van Amsterdam maakte daar 70 jaar later ook deel van uit. Onder de titel “De Hollandse Waterlinies door een andere bril” is het unieke erfgoed van het watermanagementsysteem van beide linies, dat meer dan 100 jaar lang het geheime wapen van de verdediging van Nederland was, in beeld gebracht.

De Hollandse Waterlinies door een magische 3D-bril bekeken (1)

De Hollandse Waterlinies door een andere bril

Dankzij het spectaculaire driedimensionale effect van de beelden op de 3D-anaglyfenfoto’s krijgen de opnamen van de waterwerken een ruimtelijk magisch-realistisch beeld. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door een grote inzet van 13 leden van de NVvS - Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie en door medewerkers van het Kenniscentrum Waterlinies.

Bij de tentoonstelling is een kleurrijke informatieve flyer beschikbaar en krijgen de bezoekers een 3D-anaglyfenbril ter beschikking om te genieten van de vele 3D-foto’s in de 3D-anaglyfenbeeldtechniek. In het uitgebreide waterlinielandschap is van alles te zien, van kleine beestjes tot leuke doorkijkjes en van open landschappen tot authentieke waterwerken. Hoe is het verdedigingsplan ontstaan en was er een gedragen visie achter dit reusachtige waterwerkplan? (Wordt vervolgd).

Raadpleeg voor actuele gegevens over het doorgaan van de tentoonstellingen de site www.odeaandehollandsewaterlinies.nl. Er zijn reeds meerdere locaties bekend.