De kunst van visueel bedrog kent een lange geschiedenis

30 april 2020

De kunst van trompe-l’oeil werd al toegepast in de Griekse geschiedenis, maar een klein deel van de bevolking van toen was op de hoogte van het toepassen van deze vorm van kunst om iets af te beelden om de kijker op het verkeerde been te zetten. De trompe-l’oeil-kunstenaar creëert een visuele illusie met als doel de waarnemer te suggeren dat er iets is, dat er in werkelijkheid niet zijn kan.

De kunst van visueel bedrog kent een lange geschiedenis

Images of Deception

Trompe-l'oeil is die intrigerende kunst die, door het toepassen van speciale kunstzinnige methoden, de toeschouwer in de illusie lokt, dat wat hij ziet niet geschilderd, maar als echt wordt beoordeeld. Deze spectaculaire en bijzondere vorm van kunst heeft de sterke aantrekkingskracht van de goochelarij van de goochelaar, van een spiegelzaal waarin het beeld zich tot in het oneindige terugtrekt en het dwingt ons blijvende bewondering af vanwege een volmaakte vaardigheid die nodig is om te slagen en in het bijzonder, de beheersing van de wetten van geometrie en perspectief die nodig zijn om een levendig 3dimensionaal effect te bereiken. Het boek toont een schat aan gerealiseerde beelden van binnen- en buitenobjecten.

De kunst van visueel bedrog kent een lange geschiedenis - 2 De kunst van visueel bedrog kent een lange geschiedenis - 3
Een gewone straat in perspectief op de gevel van een huis in Hamburg; plaatje uit Images of Deception. De kunst van trompe-l’oeil in het straatbeeld is ook zichtbaar op een postzegelblokje uit Polen.

ISBN 0-7148-2000-8, “Images of Deception”, Célestine Dars, Phaidon Press, 1979, 80 pagina’s.