Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (14c)

24 april 2020

In acht samenhangende hoofdstukken zijn nagenoeg alle belangrijkste onderdelen uit het optische en neurologische proces van onze visuele waarneming uitvoerig uitgelegd, in ruime mate voorzien van interessante heldere illustraties in zwart/wit. Om alles extra aantrekkelijk en duidelijker te maken koos de uitgever voor een aparte kleurenkatern voor het afdrukken in kleur van afbeeldingen, die juist in kleur meer informatie geven. Voor het onderwerp 3D zijn er zelfs 13 kleurenpagina’s bedrukt met 3D-afbeeldingen waarvoor de 3D-bril moet worden gebruikt.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (14c)

Optische illusies: zien-waarnemen-ervaren

De combinatie van informatie vanuit een wetenschappelijke hoek wordt op een aangename manier afgewisseld met populaire benaderingen van verschillende onderwerpen. Beelden worden gevormd in ons hoofd. Hoe dat plaats vindt is ruim uitgelegd in het eerste hoofdstuk. De eerste optische illusies zijn al in beeld gebracht, waaronder de wonderlijke stripplaatjes van Gustave Verbeek, enkele plaatjes van graficus M.C. Escher met het effect van onmogelijke constructies en het visuele bedrog door onmogelijke figuren.

Van meerdere in de praktijk uitgevoerde experimenten heeft de auteur de resultaten verzameld en verwerkt in toelichtingen. Veel aandacht is er voor de klassieke geometrische illusies, voor de fysiologie van het oog, de opbouw en gevoeligheid van het netvlies voor licht, donker en kleur. Veel informatie is geschreven op universitair niveau, zoals over de driehoek van Kanizsa, het Hermann-rooster, de Mach-balken en over 3D-stereoscopisch zien. Het geweldige mooie studieboek sluit af met een uitgebreid literatuuroverzicht.

ISBN 3-926187-24-7, “Optische Täuschungen”, John P. Frisby, Weltbild Verlag, 1987, 188 pagina’s, 3D-anaglyfenbril.