De microscoop zorgde voor effectieve gezondheidszorg

31 juli 2021

Dankzij de ontdekking van de microscoop en de geweldige ontwikkelingen en sterke verbeteringen na een demonstratie van de primitieve vorm van de eerste microscoop is het toepassingsgebied enorm uitgebreid. Meer dan elk ander optisch instrument is het de microscoop, die heeft bijgedragen aan de ontwikkelingen in de geneeskunde en de natuurwetenschappen.

De microscoop zorgde voor effectieve gezondheidszorg

Das Mikroskop

In het laboratorium, in praktijken van artsen en chirurgen, in de onderzoeks-, keurings- en industriële locaties en zelfs bij afdelingen van de politie en andere opsporingsdiensten zijn microscopen in diverse uitvoeringen in gebruik. Dankzij de microscoop is onder meer onze gezondheidszorg op hoog niveau gekomen en kunnen we sneller reageren door het bestrijden van bacteriën en virussen en het ontwikkelen van medicijnen. Maar de microscoop is tegenwoordig ook in gebruik in educatieve omgevingen van de school en thuis.

Voor die grote belangstellenden en gebruikers is het boek “Das Mikroskop” samengesteld met info over het ontstaan, de opbouw, de werking en over vele toepassingsmogelijkheden. Bovendien geeft de auteur een aantal tips over het kijken naar insecten, planten en waterdruppels en bespreekt hij moderne ontwikkelingen in de microscopie, zoals die van de elektronenmicroscoop en de rastertunnelmicroscoop. Het werken met een microscoop levert voor de gebruikers telkens nieuwe ontdekkingen op en leidt in het algemeen tot een nieuwe hobby.

De auteur bespreekt na een inkijkje in de microkosmos het ontstaan van “kleinkijkerij” en laat lezers kennismaken met het werk van een aantal wetenschappers en onderzoekers en geeft in een geïllustreerd overzicht beelden van verschillende uitvoeringen van een microscoop. Het optische systeem van het oog en daarna van de lichtmicroscoop zijn verklaard. Daarna is er een schat aan microscopische informatie. Een fascinerend studie- en referentieboek.

De microscoop zorgde voor effectieve gezondheidszorg - 2

ISBN 978-3-7886-0248-2, “Das Mikroskop”, Rainer Köthe, Tessloff Verlag, 2010, 48 pagina’s.

ISBN 978-975-9081-18-8, “Mikroskop”, Poolse editie.


Gerelateerde artikelen