Het ontwerpen van lenzen

25 juni 2021

Bij ontwerpers van optische lenzen, systemen en instrumenten is er een grote belangstelling en waardering voor de inhoud van het uitstekend samengestelde referentieboek “Lens Design” van auteur Milton Laikin. Van dit hoogwaardige studie- en praktijkboek verscheen een gereviseerde en sterk uitgebreide derde editie. Dit boek maakt als uitgave 72 deel uit van een serie studieboeken met onderwerpen uit het omvangrijke vakgebied van de optica.

Het ontwerpen  van lenzen

De inhoud van dit zeer gedetailleerde vakboek is voornamelijk geschreven voor ontwerpers en producenten van optische lenzen. Door de uitstekende beschrijvingen, de gegeven tabellen en bijbehorende illustraties is dit boek ook geschikt voor studenten en technici, die met het ontwerpen van lenzen willen starten. In zijn voorwoord beschrijft de auteur de verschillende beschikbare programma’s om lenzen te ontwerpen, het gebruik van optisch glas, het omgaan met gepatenteerde lensontwerpen en geeft een inleiding voor het gebruik van de bij het boek geleverde ontwerpsoftware.

Het eerste hoofdstuk beschrijft de ontwikkelingen van systematische methoden voor het ontwerpen van lenzen. Ook diverse testmethoden voor de keuze van het optische glas, de fabricagemethoden, temperatuur- en optische toleranties en verschillende eigenschappen van lenzen zijn gedetailleerd behandeld. In het hierna volgende gedeelte van dit ontwerpboek vindt de gebruiker lensontwerpen van vele bekende en minder bekende lenzen en lenssystemen.

Elk ontwerp is beschreven met een toelichting, formules, diagrammen en tabellen en wordt met een literatuurlijst afgesloten. Kennis van de geometrische optica op hoger technisch niveau is noodzakelijk. Uit de veelheid van voorkomende lenzen noemen wij onder andere het ontwerpen van telefotolenzen, groothoeklenzen, objectieven voor microscopen, endoscopen, IR lezen, lenzen voor luchtfotografie en projectielezen. Het rijk geïllustreerde boek bevat voorts een trefwoordenregister. Voor de gebruikers bevat dit boek een schijfje met diverse software programma’s voor de optische ontwerpen.

ISBN 0 8247 0507 6, “Lens Design”, Milton Laikin, Marcel Dekker Inc. 2001, 474 pagina’s.


Gerelateerde artikelen