Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29a)

12 juli 2021

In ons dagelijks leven spelen de natuurfenomen licht en kleur uiterst belangrijke rollen bij onze bewuste en onbewuste activiteiten van zien en waarnemen. In een van oorsprong Amerikaanse serie educativie boeken voor de jeugd verschenen in de loop der jaren tientallen titels met wetenswaardigheden en informatie over een zeer groot aantal onderwerpen, begrippen en thema’s.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29a)

De eigenschappen van licht en kleur

Alles geschreven in een prettig leesbare en begrijpelijke stijl met veel illustraties en gedetailleerde toelichtingen op alle mogelijke onderwerpen. Zelf in de tijd van raadplegingen op het internet zijn de boeken in deze reeks nog steeds zeer nuttig voor jong en oud om snel kennis te maken met bepaalde onderwerpen uit vele onderdelen van techniek, wetenschap, cultuur, kunst, mens en maatschappij.

Meerdere deskundigen beschouwen deze serie boeken als een onmisbare inleiding tot de kennis van de geschiedenis en de natuur. In het Nederlandse taalgebied is de serie educatieve boeken ook bekend geworden onder de titel “Hoe-en-Waarom-boeken”. De complete serie of delen daaruit zijn in verschillende talen uitgekomen. De redactie van Optische Fenomenen beschikt inmiddels over meerdere delen uit de serie.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (29a) - 4
Postzegels geven op klein formaat veelal een schat aan informatie en wetenswaardigheden over een gekozen thema en onderwerp. De doorlopende afbeeldingen op beide postzegels geven een complete grafische voorstelling van het lichtspectrum.

In deze bijdrage van de rubriek “Van een onschatbare waarde …” geven wij onze lezers een beeld van de bijna betoverende inhoud van dit unieke leer- en studieboek over de geheimen, verschijnselen en mogelijkheden van licht en kleur. Bekend bij velen is het soms raadselachtige en merkwaardige fenomeen van de zogenoemde regenboog als natuurverschijnsel tijdens of na een flinke regenbui en een zonnetje. (Wordt vervolgd).

“Het hoe en waarom boek van licht en kleur”, H.J. Highland, Zuid-Nederlandse Uitgeverij, 1964, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen