Duitse beeldcultuur voor de uitvinding van de fotografie (1)

4 juli 2021

In de serie monografieën en uitgebreidere publicaties met de resultaten van interdisciplinaire wetenschappelijke studies over de ontwikkelingen in de Duitse beeldcultuur in de 19e eeuw verscheen recent deel 29 onder de titel “Before Photography”.

Duitse beeldcultuur voor de uitvinding van de fotografie (1)

Before Photography

De besproken onderwerpen en thema’s bestrijken voornamelijk de ontwikkelingen in de beeldcultuur in Duitstalige landen en culturen van de 18e tot de 21e eeuw, met een speciale focus op het informeren van de lezers over verschillende disciplines en nieuwe theoretische en methodologische paradigma's over grenzen heen om kennis te creëren en op kritische wijze toe te voegen aan bestaande begrippen en meningen in al beschikbare Duitse studieresultaten.

Het redactieteam voor dit uitgebreide studie- en referentieboek heeft onder meer gebruik gemaakt van de inhoud van voordrachten van deskundigen uit het vak- en interessegebied, gehouden tijdens het uitgebreide internationale seminar “Critical Nineteenth-Century Visual Cultural Studies” als een activiteit binnen de German Studies Association-conferentie in 2017.

Duitse beeldcultuur voor de uitvinding van de fotografie (1) - 2
Papier snijden door en met Luise Duttenhofer: een afbeelding uit Before Photography.

De afgelopen jaren is er een flinke schat aan nieuwe wetenschappelijke kennis ontstaan over de geschiedenis van fotografie, film, digitale media en videogames, maar er is minder aandacht besteed aan eerdere vormen van visuele cultuur en met name die in de 19e eeuw. De negentiende eeuw was getuige van een fascinerende toename van nieuwe technologieën, apparaten en printprocessen, waardoor een groeiend publiek toegang kreeg tot meer beeldmateriaal dan ooit tevoren. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-11-069484-0, “Before Photography”, Kirsten Belgum, Vance Byrd en John D. Benjamin, Uitgeverij Walter de Gruyter, 2021, 387 pagina’s.