Toenemende angst voor de lymeziekte na een tekenbeet

29 juni 2021

In de “Week van de Teek” verscheen bij de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij de eerste paperback met de titel “Lymeziekte”. Een informatieve uitgave over teken, tekenbeten en tekenbeekziekten met bijzondere aandacht voor een opvallende stijging van het aantal officieel geregistreerde tekenbeten en van het aantal mensen bij wie de ziekte van Lyme is geconstateerd.

Toenemende angst voor de lymeziekte na een tekenbeet

Lymeziekte

In het compacte boek is de meest actuele kennis en ervaring over de verschillende soorten teken en Lyme verzameld, besproken en voorzien van de te nemen voorzorgen en maatregelen. Zowel de medische aspecten, als de biologie en ecologische aspecten van de teek zijn uitgebreid besproken. Experts op het gebied van teken en Lyme beantwoorden vragen en geven inzicht in actueel onderzoek zoals: hoe groot is de kans op besmetting na een tekenbeet en hoe te handelen.

Van alle infectieziekten is de ziekte van Lyme een van de meest complexe, onder andere door het feit dat een teek als een tussengastheer optreedt, er tal van gewervelde dieren (vogels, knaagdieren, hoefdieren) bij de overdracht van de bacterie betrokken zijn en er niet één, maar diverse verwante bacteriën de ziekte kunnen veroorzaken.

Daarnaast zijn diagnostiek en behandeling soms specialistisch maatwerk. In het boek Lymeziekte is daarom de meest actuele kennis over deze ziekte verzameld. In zijn voorwoord in dit praktisch gerichte boek geeft Jaap van Dissel aan dat het aantal gevallen van mensen met lymeziekte de laatste twee decennia in Nederland sterk is toegenomen.

Toenemende angst voor de lymeziekte na een tekenbeet - 2

In reactie op een maatschappelijke aandacht voor lymeziekte is ook het RIVM meer betrokken geraakt bij voorlichting over en onderzoek naar teken en tekenbeetziekten. Extra aantrekkelijk in dit waardevolle voorlichtingsboek zijn de vele kleurrijke illustraties, grafieken en tabellen. Een publicatie om beslist te bezitten.

ISBN 978-90-8803-113-7, “Lymeziekte”, Joppe Hovius, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2021, 136 pagina’s, € 12,50. Bestellingen zijn mogelijk via de website www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen