De ontdekking van kijkkasten (1)

17 maart 2024

In het boekenfonds van de Duitse uitgever Füsslin Verlag in Stuutgart zijn een aantal interessante publicaties over de fenomenen film, foto en andere optische beeldtechnieken opgenomen. Wij bespreken voor u het uitstekend verzorgde boek “Der Guckkasten”. Dit onderwerp wordt door diverse auteurs op een aangename wijze beschreven in korte artikelen en is ruim en kleurrijk voorzien van afbeeldingen.

De ontdekking van kijkkasten (1)

Der Guckkasten

Aan het begin van de 18e eeuw werd er al gebruik gemaakt van de zogenoemde kijkkasten. Het optische kijkspel was ontdekt en werd tot een volksvermaak. Professionele spelers trokken met meerdere kasten door het land en lokten met veel geschreeuw vele toeschouwers naar hun voorstellingen en kijkers voor hun soms fors gebouwde kijkkasten. In tien artikelen geven verschillende auteurs een fraai overzicht van de ontwikkelingen van het fenomeen achter de kijkkasten en kijkdozen.

Van het begin tot het einde van dit prachtig uitgevoerde boek vertellen de auteurs de boeiende geschiedenis van dit kijkgenot en voorzagen het geheel met vele kleurplaten en foto’s van apparatuur. De oorsprong van de kijkdoos is volgens de auteurs niet in een bepaalde tijdsperiode te plaatsen. In de 15e eeuw hadden de rijken in Italië al veel plezier aan de perspectivische voorstellingen in de kijkdozen en de bijbehorende optica prenten.

In het eerste hoofdstuk 'De Kijkkast' geeft auteur Georg Füsslin een inleiding in de opbouw en de vele varianten van kijkkasten en kijkdozen. De lezers vinden daarna artikelen over de kijkbladen en voorstellingen in de kasten en over de reizende verhalenvertellers. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-9803451-2-2, “Der Guckkasten”, Georg Füsslin, Werner Nekes, e.a., Fusslin Verlag, 119 pagina’s.