Over de wetenschap van het zien & waarnemen (1)

15 maart 2024

“Opnieuw een boek over zien en waarnemen en bovendien een boek met een wetenschappelijke titel”, zou u kunnen zeggen. Toch zijn wij ervan overtuigd dat het nieuwe boek “Vision Science - Photons to Phenomenology” van auteur en wetenschapper Stephen E. Palmer een welkome aanvulling is op het grote aantal reeds verschenen boeken met het boeiende onderwerp zien & waarnemen.

Over de wetenschap van het zien & waarnemen (1)

Vision Science - Photons to Phenomenology

Het zeer omvangrijke nieuwe boek omvat dertien hoofdstukken. De wijze van behandeling en de keuze van de onderwerpen hangen sterk af van de opleiding van Stephen E. Palmer. Hij heeft zich daarbij zeer duidelijk laten inspireren door de publicaties van de beroemde wetenschapper en deskundige op het gebied van de visuele perceptie Irvin Rock (1922-1995). De behandeling van de onderwerpen start met een uitgebreide introductie op de achtergronden van het zien. Daaraan vooraf gaat een voorwoord van de auteur.

De auteur heeft lang getwijfeld om een nieuw boek samen te stellen met informatie en wetenswaardigheden over een al lang bestaand onderwerp. Door zijn langdurige ervaringen met lesmethoden in het wetenschappelijk onderwijs en de ontwikkelingen in de kennis over visuele verschijnselen heeft de auteur toch zijn inspiratie gevonden om de onderwerpen voor dit prachtige boek te beschrijven. De inhoud is zeker bestemd voor studenten en wetenschappers in het universitaire onderwijs en is sterk theoretisch opgebouwd. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-262-16183-4, “Vision Science - Photons to Phenomenology”, Stephen E. Palmer, The MIT Press, 1999, 810 pagina’s.