Ruimtelijke waarnemingen (2)

10 maart 2024

Hoe zo’n RDS ontstaat beschrijft de auteur aan de hand van enkele tabellen, constructies en voorbeelden. Dit onderwerp behandelt de auteur in de specifieke paragraaf “Cyclopische perceptie”. Een belangrijk deel van dit vakboek wordt in beslag genomen door de behandeling van de aspecten rondom het onderwerp monoculaire perceptie. Hierin worden onder andere behandeld de door Ames ontwikkelde demonstraties van de stoel in 2D en 3D projectie en de resultaten van experimenten in het vakgebied van de Gestalt-psychologie.

Ruimtelijke waarnemingen (2)

Visual Space Perception

Het verschijnsel auto-stereogram staat ook wel bekend als het behangpapier fenomeen. Dit bijzondere waarnemingspatroon werd eerder ontdekt door David Brewster aan het einde van de negentiende eeuw. Vanzelfsprekend komen tevens uitgebreid aan de orde de diepere achtergronden en de demonstraties van het ronddraaiende trapeziumvormige raam (Ittelson, 1968) en de bekende kamer van Ames (Ames, 1955).

Ruimtelijke waarnemingen (2) - 2 Ruimtelijke waarnemingen (2) - 3 Ruimtelijke waarnemingen (2) - 4

Ook maakt de lezer kennis met de waarneming van 2D en 3D kinetische diepte-effecten. Het geheel is een vakboek geworden met veel praktische informatie uit experimenten. De inhoud heeft een wetenschappelijk karakter. De gedetailleerde beschrijvingen maken dit boek echter geschikt voor gebruik in universitaire studies, onderzoeksinstituten, beheerders van musea voor techniek en wetenschap en belangstellenden in de achtergronden van het fenomeen ruimtelijke visuele waarneming. Het slot bevat een namen- en trefwoordenregister.

ISBN 0-262-58167-1, “Visual Space Perception”, Maurice Hershenson, The MIT Press, 1999, 238 pagina’s.