Ongelofelijke verschijnselen (2)

10 maart 2024

Trompe-l’Oeil - technieken hebben altijd al veel aandacht gekregen van kunstenaars. Ook de bekende verschijnselen van Müller-Lyer, Edgar Rubin, Hermann Rorschach, W.E. Hill, L.A. Necker, Jack Botwinick en Gustave Verbeek zijn zichtbaar. Voorts bespreekt de auteur het verschijnsel anamoforse, de techniek van Giuseppe Arcimboldo en de onmogelijke figuren van Oscar Reutersvärd. Zelfs in een schilderij van Pieter Breughel komt een onmogelijke constructie voor.

Ongelofelijke verschijnselen (2)

Incredible Optical Illusions

Het beeld in beweging is uitgebreid behandeld. Tezamen met de bijgeleverde folie kunnen er fraaie Moiré-effecten ontstaan. Camouflage komt ook regelmatig in de natuur voor. Een apart hoofdstuk geeft daar informatie over. In het hoofdstuk Stereoscopische waarneming is aandacht besteed aan dit door Charles Wheatstone ontwikkelde verschijnsel. Het boek sluit af met onder andere artikelen over hologrammen en stereogrammen, een verhandeling over opmerkelijke optische verschijnselen en een uitgebreid trefwoordenregister.

Nog extra aandacht vragen wij voor de informatie over het visuele effect van nabeelden met een prachtig voorbeeld uit het werk van Bridget Riley. Aan de bovenzijde van elke bladzijde is telkens een opvolgend filmbeeldje getekend. Bij het doorbladeren ervan verschijnt een bewegende film. Kortom een uitstekend boek voor heel veel uren lees- en kijkplezier.

ISBN 0-684-84023-5, “Incredible Optical Illusions”, Nigel Rodgers, Simon & Schuster Publishers, 1998, 128 pagina’s.