De optische illusies bewijzen dat ons zien wordt bedrogen (1)

2 december 2020

Van het succesvolle plaatjes-, vermaak- en studieboek “Optical Illusions - The Science of Visual Perception”, samengesteld door deskundige, verzamelaar en auteur Al Seckel, verscheen recent de 5e druk. Door de omvang van de zeer goed verzorgde publicatie krijgt de lezer direct al een geweldige schat aan afbeeldingen, die sowieso de basis zullen vormen voor het opbouwen van een eigen verzameling aan visuele uitdrukkingen van bekende en verrassende visuele en optische illusies.

De optische illusies bewijzen dat ons zien wordt bedrogen (1)

Optical Illusions

De auteur heeft weliswaar geen ordening gemaakt in de grote hoeveelheid plaatjes naar vormen, typen en soorten, maar heeft wel gezorgd voor een fascinerend geheel aan visuele fenomenen van geometrische, fototechnische, grafische, spontaan bewegende voorstellingen, vlakverdelingen en kunstzinnige afbeeldingen. Elke bladzijde geeft weer een nieuwe verrassing voor de lezer en de afbeeldingen zijn voorzien van een vraag, een compacte toelichting of van een opdracht. (Wordt vervolgd)

De optische illusies bewijzen dat ons zien wordt bedrogen (1) - 2 De optische illusies bewijzen dat ons zien wordt bedrogen (1) - 3 De optische illusies bewijzen dat ons zien wordt bedrogen (1) - 4
Afb. 1 De wereldberoemde Jastrow-illusie van een eend of een konijn, afgebeeld op een geldige postzegel. Als een unieke illusie ook afgebeeld in het boek. Afb. 2 en 3 In het boek is werk van István Orosz afgebeeld. De lezer vindt in het boek ook een afbeelding van de grote landontdekker Columbus in een illusionistische voorstelling. Dat beeld hoort in een serie van vier voor de Hongaarse Post in 1992 ontworpen postzegels met landkaarten versus gezichten. De serie is leverbaar door OF.

ISBN 978-1-55407-151-7, “Optical Illusions”, Al Seckel, Firefly Books, 2019, 5e druk, 312 pagina’s.