De optische illusies bewijzen dat ons zien wordt bedrogen (2)

3 december 2020

De inhoud van deze publicatie is enerzijds bedoeld om ons op een plezierige en aangename wijze openlijk te bedriegen, voor de gek te houden en te misleiden. Het resultaat wat je ziet (of wat je misschien niet ziet) heeft niets te maken met hoe slim je bent, hoe ontwikkeld je bent, hoe artistiek je wel bent of hoe oud je bent.

De optische illusies bewijzen dat ons zien wordt bedrogen (2)

Optical Illusions

Je zal worden misleid. Veel van de illusies zijn zo overtuigend juist dat je twijfelt aan de geschreven beschrijving en andere illusies zijn zo echt en doordacht dat je er niets verkeerds aan zult zien. Anderzijds is het de bedoeling van de auteur om de lezers kennis en ervaringen over te brengen rondom de ontdekking en het ontstaan van visuele illusies, de historische betekenis ervan en de lezers te informeren over de wetenschappelijke en technische ontwikkelingen in cultuur, kunst en in het dagelijks leven.

De optische illusies bewijzen dat ons zien wordt bedrogen (2) - 2 De optische illusies bewijzen dat ons zien wordt bedrogen (2) - 3
De Italiaanse kunstschilder Giuseppe Arcimboldo (1526-1593) was een expert in het ontwerpen en schilderen van herkenbare figuren uit fruit, vissen, takken, bladeren en andere voorwerpen. Zijn werk gaf Jos de Mey inspiratie om Arcimboldo-figuren te schilderen in onmogelijke constructies.

Dat is op een zeer interessante wijze gelukt. Elk plaatje is namelijk uitgebreid of compact voorzien van een heel goede begrijpelijke verklaring. Optische illusies bestaan al eeuwen lang en bedriegen en misleiden de kijker. Wit lijkt zwart, recht lijkt gebogen, objecten verschijnen en verdwijnen voor uw ogen. De verzameling van 280 optische illusies omvat het bekende Shepard’s tafelblad, Wade's spiraal, kamer van Ames, Rubin’s gezicht-vaasillusie en andere beroemde en minder bekende ontwerpen. In het boek geeft de auteur beschrijvingen over een aantal veel gebruikte begrippen en sluit af met een compact literatuuroverzicht. Een geweldig boek voor alle kunstliefhebbers.

ISBN 978-1-55407-151-7, “Optical Illusions”, Al Seckel, Firefly Books, 2019, 5e druk, 312 pagina’s.