De toekomst is begonnen op foto’s van Rudolf Holtappel (1)

8 juni 2020

De Ludwig Galerie Slot Oberhausen presenteert tot en met 6 september 2020 een groots opgezette fototentoonstelling met foto’s gemaakt door Rudolf Holtappel. In 1923 werd hij geboren in Münster, vanaf 1945 was hij inwoner van Duisburg en in 1960 woonde hij in Oberhausen. In 2013 is Rudolf Holtappel verleden in Duisburg.

De toekomst is begonnen op foto’s van Rudolf Holtappel (1)

Rudolf Holtappel

Met rond de 200 werken van de bekende fotograaf uit het Roergebied, tevens fotograaf van theaterprodukties, het leven en werken in warenhuizen en een gevraagd fotograaf voor rapportages van werkprocessen en reclamecampagnes voor onder andere Henkel is er veel extra aandacht voor het oeuvre van een meester in de fotografie.

Ooit zei hij het volgende over het gebied waarin hij voornamelijk vertoefde: “Grijs - slechts drie keer per jaar een duidelijk zicht”, zo omschreef Holtappel het Roergebied en om zijn mening kracht bij te zetten fotografeert hij wit linnen met op de achtergrond rokende schoorstenen. Ook de geënsceneerde drama's op theaterpodia en consumerende mensen in het warenhuis behoren tot kenmerkende uitingen van zijn fotografische loopbaan. Voor tal van geïllustreerde boeken en andere publicaties werden landschapsfoto's, architectuurfoto’s en stadsportretten gemaakt.

De toekomst is begonnen op foto’s van Rudolf Holtappel (1) - 2
Verzorging op de werkplek bij Henkel, Rudolf Holtappel, 1979 © Rudolf Holtappel, collectie Ludwig Galerie Slot Oberhausen.

Industrie, productie en mensen werden afgebeeld in de omgeving van het werk of tijdens hun vrije tijd. Naast snapshots met nauwkeurige observatie, tonen zijn fotoproducties in studiofotografie van objecten voor reclamedoeleinden, maar ook in toneelfotografie en kunstenaarsportretten zijn veelzijdige creatieve kwaliteiten. Hij werkte vele jaren voor Henkel en Karstadt en speelde door zijn fotografisch werk een sleutelrol bij het vormgeven van de wijze waarop bedrijven toen werden vertegenwoordigd. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-86206-815-9, “Rudolf Holtappel”, Miriam Hüning en Christine Vogt, Ludwiggalerie Slot Ober-hausen, 2020, 272 pagina’s.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, 46049 Oberhausen (D), www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen