De virtuele werkelijkheid in diagnostische toepassingen

22 januari 2018

Het gebruik van moderne VR-apparatuur voor geneeskundig onderzoek is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. VR kijkers zijn er in vele vormen en uitvoeringen en zijn voortdurend zichtbaar en in gebruik op beurzen, evenementen en congressen. Ook op het gebied van instructie en opleiding speelt VR een interessante rol. De wereld van sciencefiction heeft er een nieuw spelletje bij. De zorg voor een optimale gezondheid heeft er ook een probleem bij omdat meerdere gebruikers zich geen zorgen maken over de invloed van VR-apparatuur op onze neurologische stabiliteit bij langdurig gebruik ervan.

De virtuele werkelijkheid in diagnostische toepassingen

Een merkwaardige “head-mounted display”

VR is nog maar enkele tientallen jaren geleden ontwikkeld, maar is nu al overal bekend. Postzegelverzamelaars werden onlangs aangenaam verrast door een mooi “commercieel” door of namens de posterijen van Djibouti in het jaar 2017 uitgegeven postzegelblok, dat ontworpen is ter gelegenheid van de 150e geboortedag van de Pools/Franse wetenschapster Marie Curie.

De virtuele werkelijkheid in diagnostische toepassingen - 2 De virtuele werkelijkheid in diagnostische toepassingen - 3 De virtuele werkelijkheid in diagnostische toepassingen - 4

Opvallend is de constructie op het hoofd van de militair die ogenschijnlijk kijkend door de bijzondere constructie naar een oorlogsslachtoffer en dat onder deskundig toezicht van vrijwilligster Marie Curie. Ter accentuering van deze opvallende en merkwaardige “head-mounted display” op het postzegelblok is deze verrassende constructie extra gedetailleerd afgebeeld. Marie Curie ontving in 1903 de Nobelprijs voor de Natuurkunde en in 1911 ontving zij de Nobelprijs voor de Scheikunde.


Gerelateerde artikelen