Door visuele experimenten spelen met optische illusies

18 december 2019

Met alle behandelde onderwerpen uit de veelal verbazingwekkende wereld van het optisch bedrog door de merkwaardige werking van de visuele en optische illusies en andere optische fenomenen op onze visuele waarneming is het mogelijk om via het experiment achter de geheimen te komen. Door het aanwezige te reproduceren basismateriaal en de vele duidelijke instructies zijn de doe-het-zelfexperimenten succesvol uit te voeren.

Door visuele experimenten spelen met optische illusies

Optical Illusions

Van het spel met dobbelstenen en de onmogelijk driehoek, spelen met perspectief, een hypnose-cd, de eigen hologramprojector, zwevende personen en het ‘gat in je hand’-illusie, bevat het boek nog veel meer leuke, spannende en leerzame proefjes. Aan al deze experimenten gaan meerdere theoretische beginselen en praktische voorbeelden van visuele en optische illusies vooraf.

De auteurs maakten dit perfect samengestelde en verzorgde boek bruikbaar voor het onderwijs en in de familie- en vriendensfeer om snel veel te weten over optische illusies. Het boek is daartoe verdeeld in vijf secties als licht, lijnen en ruimte, beweging, hersenen en het gedeelte met experimenten. Het leer- en doeboek start met de algemene vraag: “Is zien geloven?”.

Door visuele experimenten spelen met optische illusies - 2 Door visuele experimenten spelen met optische illusies - 3 Door visuele experimenten spelen met optische illusies - 4

Daarin beschrijven de auteurs de fysiologie van zien door ogen en het verwerken van de beeldprikkels in de visuele cortex als een gedeelte in onze hersenen. Via een aantal voorbeelden van makkelijk herkenbare illusies wordt de lezer in stemming gebracht. Door de hoge educatieve waarde van de inhoud van het boek is de oorspronkelijke Engelstalige publicatie in meerdere talen beschikbaar.

ISBN 978-1-68297-339-4, “Optical Illusions”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Quarto Publishing, 2017, 96 pagina’s.