Een bouwset voor het meten van lichtopbrengt van lasers (1)

16 april 2023

Voor het gebruik in diverse lessen binnen het vwo, midelbaar- en hogertechnisch en het universitaironderwijs en in meerdere les- en instructieprogramma’s natuur- en scheikunde en opleidingen voor optica en fotonica heeft de uitgever Bombini weer een instructie- en experimentenboek toegevoegd aan haar educatieve boekenserie. Nu een zeer educatieve en praktijkgerichte publicatie om direct aan het werk te gaan om al stap voor stap een meetapparaat te realiseren voor het meten van de sterkte van eenvoudige laserlichtbronnen.

Een bouwset voor het meten van lichtopbrengt van lasers (1)

Laserleistung - selber messen

Met de titel “Laserleistung - selber messen” is het mogelijk om op compacte wijze kennis te maken met de interessante, innovatieve, aantrekkelijke, veelbelovende en vooral snelgroeiende wereld van optica en fotonica. Laservermogensmeters behoren tot de belangrijkste meetinstrumenten in de hightechindustrie en worden gebruikt in onderzoek om kwantumfenomenen te onderzoeken.

De inhoud van de publicatie laat je stap voor stap zien hoe je zelf thuis, in de school, tijdens een vakantiecursus of bij een bedrijfsopleiding het laservermogen van laserlichtbronnen kunt meten met gebruik van LEGO® bouwstenen, een ARDUINO® Nano en met hulp van SMD meetelektronica. Vele infokaders en tal van tips & tricks leggen uit hoe een lasermeetapparaat werkt en hoe je het zelf kunt instellen en bedienen.

Ook ervaart de maker hoe je het laservermogen van laserpointers kunt meten en tevens hun laserklasse kunt bepalen. Maar ook hoe een verstrooiingsbal en een fotodiode met groot oppervlak werkt als meetkop, hoe u zelf een fotodiode kalibreert voor het meten van het laservermogen en tenslotte hoe u een meting van het laservermogen zelf kan automatiseren. Kortom een zeer praktische handleiding om snel aan de slag te gaan. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-946496-30-4, “Laserleistung - selber messen”, Daniel Hausherr, Mirco Imlau, e.a., Bombini Verlag, 2022, 135 pagina’s, € 14,95.


Gerelateerde artikelen