Een bouwset voor het meten van lichtopbrengt van lasers (2)

17 april 2023

Alle onderdelen voor de constructie met LEGO-blokjes zijn gewoon in de handel leverbaar. De auteurs geven daarvoor praktische informatie waar deze het snelst te bestellen zijn. Ook de verschillende kabeltjes, connectoren, printplaatjes en elektronische en SMD-componenten zijn normaal verkrijgbaar. Voor het solderen van verschillende componenten wordt voorgesteld om een elektrisch kookplaatje te gebruiken.

Een bouwset voor het meten van lichtopbrengt van lasers (2)

Laserleistung - selber messen

Natuurlijk ontbreekt ook nu weer niet de nodige waarschuwingen in de omgang met laserlichtbronnen en het gebruik van een kookplaatje en de mogelijke verbranding van de vingers. De auteurs zorgen voor theoretische achtergronden over eigenschappen van de laser, het zichtbare en onzichtbare licht in het elektromagnetische spectrum en beschrijven gevaren van het laserlicht voor ogen en de huid. Dit boek is ontstaan als onderdeel van de onderzoeksprojecten “myphotonics” en “optocube”, die werden uitgevoerd aan de universiteit Osnabrück in de onderzoeksgroep ultrasnelle natuurkunde.

De onderzoeksprojecten werden gefinancierd in het kader van het initiatief “open fotonica - open innovatieprocessen in de fotonica” van het federale ministerie van onderwijs en onderzoek (BMBF) om nieuwe vormen van samenwerking tussen wetenschap en industrie met burgers mogelijk maken en zo bijkomende innovatiepaden en potentieel voor fotonica te openen. Het boek “Laserleistung” hoort bij de reeks “1000 laserhacks voor makers” waarin aan de hand van geselecteerde experimenten wordt getoond hoe actuele onderwerpen uit de fotonica-industrie en het fotonica-onderzoek vertaald kunnen worden naar het onderwijs en naar de makerwereld.

Een bouwset voor het meten van lichtopbrengt van lasers (2) - 2
Een boek als hulpmiddel voor het instellen van de juiste afstand tussen de ingebouwde lichtmeetbol en de laserpen. Het gebruikte boek is ook een educatieve publicatie van uitgever Bombini.

ISBN 978-3-946496-30-4, “Laserleistung - selber messen”, Daniel Hausherr, Mirco Imlau, e.a., Bombini Verlag, 2022, 135 pagina’s, € 14,95.


Gerelateerde artikelen