Gerard Mercator (1512-1594)

22 april 2023

Onder de naam Gerard De Kremer werd Gerard Mercator geboren in het Belgische Rupelmonde in 1512 en overleed in Duisburg in 1594. Hij was cartograaf, graveur en instrumentmaker. Hij paste als eerste een hoekgetrouwe kaartprojectie toe, die later mercatorprojectie werd genoemd. Mercator zag zichzelf veel meer als een wetenschappelijk kosmograaf, dan als iemand die met het maken en verkopen van kaarten zijn brood moest verdienen.

Gerard Mercator (1512-1594)

Gerard Mercator werd geboren in het Belgische Rupelmonde.

Zijn productie bleef beperkt. Hij is bekend van een globepaar, een vijftal wandkaarten en een onvoltooide kosmografie. Daarnaast introduceerde hij het woord atlas. Dit woord omvatte destijds alle kaarten van de kosmos; dus van zowel het heelal als de aarde. Zijn producten, die Mercator voornamelijk in de Duitse stad Duisburg vervaardigde, hadden voor de latere commerciële kaartmakers in de Nederlanden een significante invloed.

Gerard Mercator (1512-1594) - 2

Tegenwoordig vooral bekend als fabrikant van kaarten en globes, was Mercator in de 16e eeuw ook van groot belang als kosmograaf, filosoof en theoloog en zette als kalligraaf de toon. Mercator werkte eerst in Leuven, waar bijzonder veel astronomische instrumenten en globes werden vervaardigd.

Waarschijnlijk vanwege de religieuze vervolgingen in die katholieke stad, verbleef hij vanaf 1552 in Duisburg. Hier zijn veel van de wandkaarten ontstaan die nu nog bekend zijn. In 1569 legde Mercator de basis voor de Mercator-projectie, die later naar hem werd vernoemd, met de wereldkaart met de toenemende breedtegraden. Mercator overleed op 82-jarige leeftijd.


Gerelateerde artikelen