Op weg naar de bewegende film (2)

5 april 2023

De catalogus geeft een overzicht van de belangrijkste historische stappen in de fotografie. Naast het centrale thema, het leven, de uitvindingen en het werk van Muybridge, beschrijft de auteur ook het werk van andere eveneens beroemde fotografen. De lezers maken kennis met de boeiende ontwikkelingen van de beeldtechniek door de komst van de fotografie.

Op weg naar de bewegende film (2)

Time Stands Still

De artikelen zijn rijk geïllustreerd met prachtige reproducties van historisch materiaal. Meerdere stereofoto’s zijn tussen de teksten opgenomen. De catalogus gaat uitgebreid in op de productie en het gebruik van schijven voor de zoopraxiscoop (de eerste bewegende films) en vanzelfsprekend op de studies van de bewegende mens en dier en het vastleggen ervan op filmstroken.

Op weg naar de bewegende film (2) - 2 Op weg naar de bewegende film (2) - 3

Eadweard Muybridge overleed op 8 mei 1904 in zijn geliefde geboorteplaats. De auteur geeft een overzicht van de stukken in de expositie, een uitgebreide lijst met titels van boeken en brochures en sluit af met een trefwoordenregister. Het geheel is een uitstekend document voor studenten en geïnteresseerden in de wereld van de fotografie en de film.

ISBN 0 19 514964 5, “Time Stands Still”, Phillip Prodger, Oxford University Press, 2003, 310 pagina’s.


Gerelateerde artikelen