Op weg naar de bewegende film (1)

4 april 2023

Voor studenten kunstgeschiedenis, fotografie en film is het werk van de befaamde Engelse fotograaf Eadweard Muybridge veelal uitgangspunt voor verdere verkenningen en bestudering van de ontwikkelingen, die hebben geleid tot de komst van de bewegende film. Beroemd geworden van hem zijn onder andere de experimenten en de fotografische opnamen van de unieke bewegingen van paarden en andere dieren. Ook de bewegingen van de mens zijn veelvuldig door Muybridge vastgelegd op de fotogevoelige plaat.

Op weg naar de bewegende film (1)

Time Stands Still

Zijn vondsten waren voor die tijd, de zeventiger en tachtiger jaren van de 19e eeuw, meer dan revolutionair. Vele wetenschappers, onderzoekers en fotografen lieten zich door zijn werk inspireren om verder te onderzoeken en apparaten te bouwen, waarmee de beelden konden worden vertoond. Ter gelegenheid van een omvangrijke expositie met het werk van Muybridge in het Iris en B. Gerald Cantor Center for Visual Arts in de Universiteit van Stanford (USA) verscheen de prachtig uitgevoerde catalogus “Time Stands Still”.

Auteur en expert Phillip Prodger beschrijft op een boeiende wijze het leven en het werk van deze wereldberoemde pionier op het gebied van de serie fotografie als basis voor de cinema. De als Edward Muggeridge in 1830 in de Engelse stad Kingston-on-Thames geboren fotograaf vertrok in 1852 naar Amerika voor een succesvolle carrière in de wereld van de fotografie. (Wordt vervolgd).

ISBN 0 19 514964 5, “Time Stands Still”, Phillip Prodger, Oxford University Press, 2003, 310 pagina’s.


Gerelateerde artikelen