Ervaren door te experimenteren

2 april 2023

In het ervaar-, doe- en experimenteercentrum Phänomenta is het voor jong en oud mogelijk om op een geheel eigen manier kennis te maken met de vele leuke wetenswaardigheden uit de natuurwetenschappen. Het zelf ervaren door te doen staat op de eerste plaats in het concept van de tentoonstelling Phänomenta. In verschillende Duitse steden bevindt dit concept zich in een daartoe speciaal ingericht gebouw. Alle vestigingen van Phänomenta mogen zich verheugen in een grote belangstelling vanuit verenigingen, scholen, instituten en particulieren.

Ervaren door te experimenteren

Vooral nieuwsgierigen komen op een bijzondere wijze aan hun begeerde kennis en ervaring. De initiatiefnemers werken voortdurend aan verbeteringen en aanvullingen op de vele nu al aanwezige interactieve opstellingen.
Phänomenta heeft al snel na opening van de eerste vestiging een catalogus samengesteld met beschrijvingen van alle daarin gebouwde opstellingen. Alle proeven en demonstraties zijn op een uniforme wijze beschreven. Na de titel geven de auteurs van deze uiterst instructieve publicatie een compacte beschrijving van de specifieke proef.

Dan volgt er een uitleg over de proef en een zeer uitgebreide beschrijving over de opbouw van de opstellingen. In het eerste deel van een serie van drie catalogi over de experimenten in Phänomenta zijn onder andere leuke experimenten met de betreedbare kaleidoscoop, het mengen van kleuren, de holle spiegel, het spel met draaiende optische verschijnselen, het spel met spiegelbeelden, het optisch bedrog in de toverspiegel en het spel met anamorfosen beschreven en in beeld gebracht. Maar ook is er veel aandacht voor zelf uit te voeren andere natuurkundige, mechanische en bouwkundige proeven en andere interessante experimenten om daarmee onze zintuigen te stimuleren en te prikkelen.

De organisatie Phänomenta ontvangt voor haar activiteiten vanuit meerdere bronnen financiële bijdragen en deskundige ondersteuning om het zeer gewaardeerde initiatief ook in de toekomst voort te zetten. De catalogus is een handig hulpmiddel voor gebruik in het onderwijs om een bezoek voor te bereiden of om na een bezoek aan de opstellingen de indrukken en ervaringen te bespreken. Ook andere centra voor Techniek & Wetenschap hebben veel baat bij de opzet en inhoud van deze catalogus en de twee andere uitgaven van Phänomenta.

ISBN 3 9806608 0 X, “Phänomenta Experimente - Band 1”, Jutta Karbach-Bachmann e.a., Stichting Phänomenta, 2000,
128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen