Een intense droom van het vliegen werd werkelijkheid (2)

7 februari 2020

Hij ging vriendschappelijk om met de Parijse fotograaf en vliegpionier Félix Nadar. Nadar maakte één der eerste luchtfoto’s en vloog regelmatig grote afstanden in een ballon. In 1863 stichtte hij een vereniging die zich inzette voor promotie van luchtvaart. Zelf nam hij de leiding en als secretaris werd SF-auteur Jules Verne benoemd. Daumier tekende een schat aan cartoons waarin soms de spot op de eerste plaats stond.

Een intense droom van het vliegen werd werkelijkheid (2)

Die Welt von oben. Der Traum vom Fliegen im 19. Jahrhundert

Tijd en ruimte stonden vanaf de periode na 1890 niet langer vast, alles werd gerelativeerd door vele uitvindingen van vliegbewegingen door mens-machine. De spectaculaire en baanbrekende vliegpogingen van Otto Lilienthal inspireerden de fotografen, wat leidde tot spectaculair fotografisch bewijs van deze technologische revolutie. Lilienthal, die werkte als fabrikant, speelgoedontwikkelaar, uitvinder en theateroprichter, bleek zich te vormen tot een sleutelfiguur in de 19e eeuw bij het prille begin van het vliegen.

Het naar hem genoemde museum in zijn geboortestad Anklam is een samenwerkingspartner van de Baden-Baden, waar bezoekers tot en met 8 maart kunnen genieten van de geïllustreerde geschiedenis van de droom van het vliegen door de mens. Het materiaal, objecten, foto’s en documenten zijn in ruime mate aangevuld met bruiklenen uit openbare en privécollecties. Het geheel biedt een overzicht met een breed panorama van vluchtdromen en vluchtrealiteiten in de 19e eeuw. (Wordt vervolgd).

Een intense droom van het vliegen werd werkelijkheid (2) - 2
Nadar verheft fotografie tot kunst, Honoré Daumier (1808-1879), tekening voor Le Boulevard, 25-5-1862.

ISBN 978-3-7455-1079-9, “Die Welt von oben. Der Traum vom Fliegen im 19. Jahrhundert”, Matthias Winzen, ATHENA-Verlag, 2019, 384 pagina’s.

Museum für Kunst und Technik des 19. Jahrhunderts, Lichtentaler Allee 8, D-76530 Baden-Baden, www.museum.la8.de.


Gerelateerde artikelen