Een lust voor het oog

3 februari 2024

Het prachtige groot formaat plaatjes boek “The Playful Eye” is een aaneenschakeling van optisch bedrog, optische illusies en verwisselingen en tevens een verzameling van verbazend knappe illustraties. Alle denkbare vormen van het spel met onze visuele waarneming zijn in de bundeling van de vele kleurrijke plaatjes terug te vinden. Veelal zijn de illustraties ontstaan aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Overigens is het opvallend dat meerdere moderne reclamecampagnes zo af en toe gebruikmaken van de getoonde ouderwetse afbeeldingen.

Een lust voor het oog

The Playful Eye

Door een perfecte samenwerking tussen ontwerper Julian Rothenstein en auteur Mel Gooding is een zeer fraaie en boeiende uitgave ontstaan. Alle illustraties zijn gedrukt op stevig papier. De lezer vindt onder andere illustraties met verborgen figuren, Arcimboldo-achtige figuren, omkeerfiguren, optische illusies, voorbeelden van rebussen en zoekplaatjes.

Ook zijn in dit verrassende kijkboek politiek getinte prenten opgenomen. Veelal vormen daarin het samenspel van alledaagse scènes een nieuwe prent, die soms met dichtgeknepen ogen een fantastisch en fascinerend tafereel weergeeft. De samenstellers van dit speelse boek en tevens waardevol verzameldocument sluiten af met een uitgebreide bronvermelding bij de getoonde illustraties. Laat dit album met visueel genot niet ontbreken in uw boekenkast.

ISBN 978-90-6169-591-2, “The Playful Eye”, Julian Rithenstein en Mel Gooding, Uitgeverij De harmonie, 1999, 101 pagina’s.