Ernest Irving Freese bedacht geometrische transformaties (1)

24 november 2019

Het uiterst praktisch gerichte wiskundeboek “Ernest Irving Freese’s Geometric Transformations”, met de ondertitel “de mens, zijn manuscript, zijn fascinerende dissecties!”, is direct bruikbaar in het hedendaagse wiskunde-onderwijs en is voor alle wiskundigen en alle liefhebbers van het werken en spelen met wiskunst uiterst inspirerend om zelf aan de slag te gaan.

Ernest Irving Freese bedacht geometrische transformaties (1)

Ernest Irving Freese’s Geometric Transformations

Het boek laat lezers, studenten en docenten aan de hand van een geïllustreerde introductie kennismaken met de wiskundige vindingen en de creaties van Ernest Irving Freese, die hij bedacht voor enthousiaste personen met interesse voor wiskunstige puzzels en die hij beschreef in een eigen manuscript compleet met zijn ontwerpen. Auteur Greg Norman Frederickson neemt de lezer mee in de persoonlijke en avontuurlijke wereld van Freese en zijn merkwaardige maar zeker boeiende dissecties.

De auteur laat ook eigen ontwerpen zien die hij onder andere maakte op basis van modellen van Freese. Een geometrische dissectie is een uitsnede van een geometrische figuur (zoals een regelmatige veelhoek, een ster of een kruis) in stukken die we kunnen herschikken om een ander geometrisch figuur te vormen. De beste dissecties zijn mooi en bezitten soms enkele stukken, symmetrie of scharnierbaarheid.

Ze vormen een uitdaging om te ontdekken. Ernest Irving Freese was een architect die tot zijn overlijden in 1957 in Los Angeles woonde en werkte. Kort voordat hij stierf, voltooide hij zijn 200 pagina’s tellend manuscript over geometrische dissectie, de eerste behandeling van het onderwerp in een publicatie over dat onderwerp. Hij gaf zijn unieke en handgeschreven concept de titel “Geometrische Transformaties” mee. Zijn handschrift is helder en aantrekkelijk. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-981-3220-47-8, “Ernest Irving Freese’s Geometric Transformations”, Greg N. Frederickson, World Scientific Publishing, 2018, 432 pagina’s.


Gerelateerde artikelen